Az országos katasztrófavédelemhez fordul a BSZ a siófoki obszervatórium megvédéséért

A siófoki obszervatórium közvetlen közelébe tervezett ötszintes társas lakóház megépítésének megakadályozását kéri a Belügyminisztériumhoz tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól a Balatoni Szövetség. A beruházás veszélyeztetné a mérések, így a balatoni viharjelzés pontosságát is, amin emberéletek múlhatnak – nyilatkozta Lombár Gábor a szövetség elnöke. A hirbalaton.hu információi szerint a kormányhivatalnak jövő hét közepéig kell döntést hoznia az ügyben, áldását adja-e a magánépítkezés megkezdésére.

 

Az önkormányzatokat tömörítő szövetség vezetője hangsúlyozta, nem csak helyi, hanem országos érdek, hogy a balatoni turizmus biztonságát garantáló viharjelzést kiszolgáló bázis háborítatlanul működhessen.

– A Balaton biztonságos működtetéséről van szó, amiért már sokan sokat tettek. Sok pénzt költött az állam a viharjelzés csúcstechnológiával való ellátására is. Ezért kiemelt fontosságú, hogy se a helyi védettséget élvező obszervatóriumot, se a funkcióját ne veszélyeztethesse egy ekkora magánépítkezés – fogalmazott a szövetség elnöke.

A beruházó építésjogi szempontból eleget tett az elvárásoknak, azonban itt többről van szó, mint egy építésjogi kérdésről – derül ki egyebek közt az Országos Meteorológiai Szolgálat, Magyar Tudományos Akadémia, a Balaton Fejlesztési Tanács és az obszervatórium vezetőinek eddig elhangzott vagy leírt állásfoglalásiból. (Az erről szóló korábbi híradás itt olvasható.)