Az ország legdrágább tortájával kampányoltak a balatoni tragédiák megelőzéséért

Összesen 1.000.000 Ft gyűlt össze abban a kampányban, amelyet a balatoni tragédiák megelőzése érdekében tartottak a közelmúltban. A „Ments egy életet egy szelet tortával” akció szervezői egy különleges, 24 karátos arannyal bevont tortát készíttettek, az adományozók pedig minden szelet megvásárlásával a hazai úszásoktatást támogathatták.

A szervezőket az a szomorú statisztika indította a kampány elindítására, mely szerint idén eddig 367 embert kellett kimenteni a Balatonból és 13 személy fulladt vízbe. Közleményükben azt írják, hogy egyes adatok szerint a magyar kisiskolásoknak csaknem a fele nem tud úszni, ezért is fontos

felhívni az iskola kezdése előtt a figyelmet arra is, hogy az iskolai tanrendben fontos szerepe lehet az úszás oktatásának is. A WHO adatai szerint a világon évente 350 ezer ember fullad vízbe.

Az aranyozott torta egy-egy szeletét 10 ezer forintos minimum összegért lehetett megvásárolni, akadtak, akik jóval többet fizettek ennél a minden szempontból különleges édességért. Többek között a Ferencvárosi Tornaklub vízilabda és úszószakosztálya, a MOL Nagyon Balaton szervezői és a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő is a vevők között voltak – tájékoztatta a hirbalaton.hu-t Éskovács Péter, az akció sajtótanácsadója.

Az aranyozott különlegességből ingyenes kóstolót is tartottak néhány napja. Az Alma együttes tihanyi kompkoncertjén kóstolhatták meg a gyerekek az arannyal díszített tortát.

Az akcióban Füred Kapitányt, a turisztikai és reklámszakemberek által létrehozott mesehőst is bevetették, aki a gyerekek nyelvén fogalmazta meg azokat a teendőket, amelyek a nyílt vízben való

játékokat biztonságossá teszik. Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava mellett különösen fontos, hogy az idelátogatók és az itt élők megfelelő vízbiztonsággal rendelkezzenek – tette hozzá Éskovács Péter.

Patakfalvi Andrea cake designer, a torta tervezője szerint világszerte nem ritkák a nemesfémeket tartalmazó sütemények, az arany pedig, amellett, hogy exkluzív, számos kulturális jelentést is hordoz. Ázsiában a tökéletesség szimbóluma, a buddhizmusban a megvilágosodásé, a görög hagyományban a szélsőségektől mentes, bölcs élet, az “arany középút” leképezése – ez utóbbit szimbolizálja az aranyozott torta is.