Az MNB cége kikötőt építene Balatonakarattyán (24.hu)

Negyven férőhelyes kishajókikötőt építene a Magyar Nemzeti Bank cége Balatonakarattyán, a volt MÁV-üdülő területén, illetve az előtte lévő partszakaszon. Az MNB hat alapítványa 2015-ben 890 millió forintért vette meg a volt MÁV-üdülőt, ennek a helyén jelenleg egy oktatási és konferencia-központ épül. Ehhez a beruházáshoz kapcsolódna a kikötő megvalósítása – írja a 24.hu

A portál szerint az engedélyezési tervhez készült előzetes vizsgálati dokumentációban arról írnak, hogy a projekt hatályos (építési-, vízjogi-, fakivágási- és fapótlási) engedélyekkel rendelkezik, és a zöldhatóság nem írt elő környezeti hatásvizsgálatot. Az Optimum-Gamma Kft. tájékoztatása szerint a vízi munkákat a Bahart Zrt. fogja végezni, a kivitelezéssel pedig 2021 őszére készülnek el. A 40 férőhelyes kikötő megépítése egy 2019-es tervezői költségbecslés szerint bruttó félmilliárd forint körüli összegbe kerül majd.

A tervdokumentációban arról is írnak, hogy a térségben jelentős az igény az új kikötőhelyekre, miközben „környezet- és természetvédelmi szempontok miatt kikötő építésére jelentős új partszakaszok kijelölése egyre nehezebb, de a part kiépítettsége, a strandok elhelyezkedése, és szinte a Balaton teljes körbeépítettsége sem kedvez új kikötők kialakításának”. Megjegyzik, hogy a Balaton fejlesztési tervében szintén szerepel a kikötőkapacitások bővítése, és erre van is turisztikai igény, hiszen nemcsak hazai, de külföldi (német, osztrák, holland, dán, és növekvő számban orosz, és a jövőben remélhetőleg kínai) turisták is látogatják a Balatont. A balatoni vitorlázásnak a vízisportokban is fontos szerepe van, nagyobb nemzetközi versenyek megrendezéséhez elengedhetetlen a kapacitás bővítése.

A beruházás helyszíne emellett természetvédelmi szempontból is optimális, mert a terület „összefoglalóan degradáltnak” számít, a Natura 2000-es élőhelyek pedig „teljesen hiányoznak” onnan.

A teljes cikk a 24.hu oldalon érhető el.