Az iskolakezdés előtt szüntetik be a munkát a Tesco dolgozói (sonline.hu)

Négy somogyi Tesco áruház dolgozói biztosan csatlakoznak a szakszervezet iskolakezdés előtt tervezett sztrájkjához. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke tájékoztatása szerint a régió dolgozói mostanra jutottak el arra a pontra, hogy összefogva kiállnak követeléseikért.


A kaposvári, a siófoki, a marcali és a balatonboglári Tesco áruházak dolgozói közül is lesznek, akik csatlakoznak a KDFSZ által életre hívott munkabeszüntetéshez. A szakszervezet azt tervezi, hogy az iskolakezdés előtti – egyébként is forgalmas – időszakban tartják a sztrájkot. Ezzel is szemléltetve, mennyire tarthatatlan a helyzet.
Azt egyelőre nem tudni, mikor lesz pontosan a dolgozók sztrájkja, hiszen az érdekvédelmi szervezet nem szeretné, hogy a munkáltató diákokkal és plusz munkaerő ideiglenes bevonásával meghiúsítsa a munkabeszüntetést.

– A 25 százalékos alapbéremelésért küzdünk – mondta el Bubenkó Csaba, szakszervezeti elnök. – Azt is el szeretnénk érni, hogy a dolgozói létszámot 15 százalékkal emelje meg a munkáltató. S a kölcsönzött, nem főállású alkalmazottak aránya ne emelkedjen 15 százalék fölé. A szakszervezeti vezető hozzátette: a követelések között szerepel az is, hogy a vállalat saját költségvetéséből a munkakörülményekre fordítson 13-33 százalékkal többet.

A KDFSZ már megalakította a sztrájkbizottságot, Bubenkó Csaba azt mondta, az előzmények, valamint dolgozói nyomásgyakorlás miatt volt erre szükség. A szakszervezet közlése szerint a dolgozók 80 százaléka jelezte részvételi szándékát a munkabeszüntetésben.