Az ingyenes balatoni illemhelyek néha jobbak, mint a fizetősek (sonline.hu)

Elkészült a balatoni illemhely-térkép. A tó körül lévő mosdók listáján több mint 120 vécé található, az egyik legotthonosabb az északi oldalon van. A legtöbb mosdó Siófokon és Zamárdiban található. A több mint 120 illemhely nagy része a Balaton déli partján áll, az északi oldalon jóval kevesebb van – írja a sonline.hu Győrffy Árpád felmérése alapján.

 

Öt évvel ezelőtt rögzítette noteszébe az első balatoni mosdót Győrffy Árpád, komolyabban azonban tavaly és tavalyelőtt kezdett el foglalkozni az illemhelyekkel. A vécés térképet elsősorban a kerékpárosoknak szánta, de az önkormányzatok is megkapták.

– A legtöbb illemhelyet csak a szezonban lehet használni. A mosdók harmada, körülbelül 40 vécé fizetős, a többi ingyenes, vagy becsületkasszával működik – mondta el a lapnak a térkép készítője. – A mosdók száma nem igazán változott az elmúlt években, inkább csak cserélődött. Van olyan település, ahol a régi illemhely bezárt, helyette új épült. Ilyen Balatonföldvár, ahol a móló környékén lévő mosdó megszűnt, pár éve azonban a piac közelében, a játszótér mellett csináltak egy nagyon jó vécét – mondta Győrffy Árpád.

Győrffy Árpád kiemelte, több vécét is úgy alakítottak ki a településeken, hogy azok beleilleszkedjenek a környezetbe. – Balatonvilágoson a faluközpontban a konténermosdót lécekkel körbefedték, tetőt és „teraszt” is építettek elé, csak az ajtó árulkodik arról, hogy egy konténerbe lépünk be – mondta. Győrffy Árpád díjazta is a balatoni mosdókat. A legszebb és legotthonosabb illemhely az északi parton, Paloznakon található. A főtéri vécé környékét vázába ültetett virágok díszítik, a belső térben pedig szőnyeg is található. A fődíjat a balatongyöröki, strand mellett lévő mosdónak „ítélte oda”, mert egész évben folyamatosan nyitva van és mindig ügyelnek a tisztaságra. Somogy megyében a balatonföldvári és a balatonszemesi illemhely emelkedett ki a többi vécé közül.

 Érkezik az ivókutak listája is

Győrffy Árpád elmondta, tavaly a legtöbb fizetős vécéért alkalmanként legfeljebb 200 forintot kértek el. Hozzátette, vannak olyan turisták, akik szerint a fizetős mosdó kulturáltabb, mint az ingyenes, a kutatómunkája során azonban látott ellenpéldát is. Hozzátette, napokon belül bővíti a vécés térképet, az ivókutak listáját is elérhetővé teszi.