Az időjárás sem fogott ki a somogyi gazdán (sonline.hu)

A szőlőültetvény-telepítéstől az informatikai fejlesztésen át a traktorvásárlásig változatos módon erősítették 2018-ban a somogyi agrárgazdaságokat. A szaktárca szerint a magyar mezőgazdaság több szempontból sikeres évet zár az idén, ennek köszönhetően a kibocsátás enyhén emelkedhet, meghaladhatja a 2600 milliárd forintot.

– A szélsőséges időjárás ellenére eredményes évet zárunk – hangsúlyozta Bujdosó Ferenc, a balatonlellei Bujdosó Pincészet tulajdonosa. – Összesen 90 hektáron gazdálkodunk, s a szüret előtt már látszott, hogy a tavalyinál több szőlő termett. Korán, augusztus első hetében kezdtük a munkát, amit október negyedikén fejeztünk be.

Az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. másfél milliárd forint bevétel mellett ismét nyereséges évet zár. Tavaszi József elnök kiemelte: a forgalmuk öt százalékkal nőtt 2017-hez képest. Azt is szakmai sikerként könyvelte el, hogy valamennyi gabona esetében kedvező hozamokat értek el, az idén 17 hektáron telepítettek szőlőt, s jövőre újabb 32 hektáron gyarapodik az ültetvény. A cég öt éves saját rekordot dönt meg: 2013 óta most fordították a legnagyobb összeget – mintegy 200 millió forintot – technológia-korszerűsítésre és járművásárlásra.

– Nem panaszkodunk az eredmény miatt – mondta a szakember. – Szerintem azok a vállalkozások, amelyek következetesen ügyeltek a termelési technológia betartására, megúszták az aszályt, s időben eladták az árut, jó eséllyel profitot termelnek.

Szij Kornél, a kaposvári Kó-Di Bt. ügyvezetője azt mondta: Bárdudvarnok közelében négy halastavon gazdálkodnak, s folyamatos kereslet van a náluk termelt ponty, keszeg, harcsa és süllő iránt is.

Szabó Attila, a Tógazda Zrt. kaposvári halászmestere szerint a munkába fektetett rengeteg energia megtérült, nemcsak Somogyban értékesítik a halat, hanem Budapestre, Székesfehérvárra és Győrbe is szállítottak.

Mészáros János, a Zselici Méhészet Egyesület elnöke rámutatott: a somogyi méhészek advent előtt az átlagosnál több mézet adnak el, így a reméltnél kedvezőbb eredménnyel búcsúznak az évtől.

– Százharminc tagunk van, akik összesen 5000 méhcsaládot tartanak, s 2018-ban közel 150 tonna mézet állítottak elő – folytatta a sonline.hu kérdésére. – Abban bízunk, hogy az ágazat tovább fejlődik, 2020-tól minimum öt százalékkal több jut méhészeti eszközfejlesztésre is.

Kimagasló terméseredmények

– A hozamokat tekintve jó éven vagyunk túl – közölte Farkas László, a zimányi Farkas Kft. ügyvezető igazgatója. – A kukorica terméshozama – hektáronként – 12,5 tonna volt, ez kereken két tonnával több, mint egy éve. Az ipari napraforgónál is kedvező mérleggel zártuk az idényt. Csaknem 600 hektáron dolgozunk, s örömre ad okot, hogy jól sikerült az őszi vetés. Remélhetően az időjárás kegyes lesz hozzánk, s a csapadék megoszlás jövőre is kedvező lesz, akárcsak tavaly volt.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a magyar mezőgazdaság több szempontból sikeres évet zár idén, közölte a távirati iroda. A kibocsátás enyhén emelkedhet, meghaladhatja a 2600 milliárd forintot, ezzel újabb rekordszintet érhet el.