Az Év Balatoni Lakóháza csopaki lett

Balatonbogláron hirdették ki 2022. március 17-én az Év Balatoni Háza 2021 díjpályázat győzteseit. A három kategóriában meghirdetett versenyen Az Év Balatoni Lakóháza egy csopaki ingatlan lett. (A többi díjazottról itt érhető el infromáció.)

Az Év Balatoni Lakóháza Csopakon (Fotó: Balatoni Szövetség)

 

Az ünnepélyes díjkiosztón Földes László Ybl díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének delegáltja méltatta a díjnyertes lakóházat, amely Csopakon a Kossuth Lajos u. 101. cím alatt található:

A vastag kőfalakból emelt hagyományos, nyeregtetős lakóházat gondos felmérés és némi bontás után bővítette a tervező a belsőkert irányába. Az utca felé eső régi falak között helyezte el a lakó funkciókat egy vizes blokkal kiegészítve, melyek a ház kontúrján belül kialakított karakteres régi tornácon keresztül közelíthetők meg. Itt a helyiségek atmoszféráját meghatározzák a régi boltíves mennyezetek.

A hátsókert irányába történő hozzáépítés egy kávézót foglal magába a hozzátartozó konyhával, továbbá egy tetőtérbe vezető lépcsővel, mivel ezen a szakaszon a tetőtér is beépítésre került. A bővítés részben az eredeti épület lineáris folytatása, részben pedig egy merőlegesen komponált épületszárny, amely izgalmas ellenpontja a meglévő épületnek.

De mitől is érdekes ez a T alakot formázó bővítés? Egyrészt, a vendégtér itt dupla légterű, a tető alatti terület is a belső tér része és az eddig látott hagyománytisztelő szerkesztésmódot, itt könnyedebb kortárs szemlélet váltja fel. A különbség a homlokzaton is szembeötlő, hiszen a főtömegre jellemző meszelt vakolt felületet itt rusztikus terméskő burkolat váltja fel, artisztikusan keretezett ablakokkal.

A kertben az időtlenséget sugalló terméskő falak mellett könnyed gesztussal libbennek el a fa pergolák. Kánikulában ezek biztosítanak majd hűs árnyékot az ideérkező vendégeknek, de nyári estéken is remek balatoni atmoszférát teremtenek. A kert ugyanolyan visszafogott és kulturált, mint a felújított ház. A hátsó zónában helyezkedik el a parkoló, a kert többi részében pedig a fáké és a bokroké főszerep.

A portáról kijőve jól esett látni, hogy a ház az utcaképbe is harmonikusan illeszkedik, egyszerre sugallja a hagyományok tiszteletének fontosságát és a rendezettséget. Halkszavú példakép a Balatonfelvidéken, remélem rajtam kívül is sokan tanulnak belőle.

Az Év Balatoni Lakóháza Csopakon (Fotók: Balatoni Szövetség)