Az Év Balatoni Háza díjpályázat egyik különdíjasa a boglári kultúrház

Balatonbogláron hirdették ki 2022. március 17-én az Év Balatoni Háza 2021 díjpályázat győzteseit. A megmérettetésen a Magyar Építész Kamara különdíját a balatonboglári kultúrház felújítása és bővítése kapta. (A többi díjazottról itt érhető el infromáció.)

Az egyiok különdíjas a balatonboglári kultúrház lett (Fotó: Balatoni Szövetség)

 

Az ünnepélyes díjátadón L. Miha Emőkének, a Magyar Építész Kamara delegáltjának méltatása így szólt:

Az 1939-ben tervezett épület – melyet eleinte lengyel menekültek használtak gimnáziumként, majd a II. világháború utáni időktől működik kultúrházként – dr. Kotsis Iván boglári tevékenységének – a templom és a plébánia mellett – fontos állomása. A kotsisi hagyomány: a keresetlen szavak, az ízléses és rendkívül arányos, olaszos könnyedségű építészet, melyhez az egész életművön végig vonuló visszafogottság, költségérzékeny mérnöki pontosság párosul, sajátja ennek a műnek is.

Ebbe a kiérlelt építészeti univerzumba beavatkozni óriási felelősség: értő tisztelet, de bátorság is kell, csak hivatás iránti elkötelezettséggel és tehetséggel szabad.

A tervezők, Pór Péter, építész és Tápler-Kapinya Tünde belsőépítész megmutatta, hogy mindkettővel rendelkezik: érti és érzi Kotsis világát, és hozzá tud tenni anélkül, hogy felforgatná azt. Becsülettel megoldja a meglévő épület használhatóságát szolgáló építészeti részleteket, anélkül, hogy külső megjelenésében az eredeti épülettel versengő „saját névjegy” lerakásába kezdjen. Az épület mellett alázattal, de biztos kézzel megépíti a kotsisi építészet redukált formanyelvén a szabadtéri színpadot, melynek lefedése a mai kor szellemében és formanyelvén fogan.

Belépve az épületbe a „tanítvány” fiatalos lendületével azonban már-már meghaladja a mestert: egy új világot beszél el saját nyelven. Hogy ez az új belső világ mégsem feszíti szét az eredeti művet, egyetlen okkal magyarázható: az eredeti épülettel azonos építészeti minőségben készül. A játékos – mégis fegyelmezett – geometria, az anyagok szépsége, a színek bátorsága különös, varázslatos tereket eredményeznek, ami azt is bizonyítja, hogy Kotsis Iván szűkszavú, klasszikus terei az emberöltőkön át változó térben is be képesek befogadni új rendeltetéseket, új anyagokat, új formákat. Múlt és jelen – új értéket teremtve – most már együtt szolgálja használóit.

 

Az egyik különdíjas a balatonboglári kultúrház lett (Fotó: Balatoni Szövetség)