Az Év Balatoni Háza – a zalai kamara különdíjasa a hévízi Carbona társasház

Balatonbogláron hirdették ki 2022. március 17-én az Év Balatoni Háza 2021 díjpályázat győzteseit. A megmérettetésen a Zala Megyei Építész Kamara különdíját a hévízi Carbona társasház kapta. (A többi díjazottról itt érhető el infromáció.)

A hévízi Carbona társasház (Fotó: Balatoni Szövetség)

 

Az ünnepélyes díjátadón elhangzott laudáción Lengl Zoltán, a Zala Megyei Építész Kamara delegáltja így méltatta a különdíjazottat:

„Fölfelé megy a borban a gyöngy;

Jól teszi.
Tőle senki e jogát el
Nem veszi.
Törjön is mind az ég felé az,
Ami gyöngy;
Hadd maradjon gyáva földön
A göröngy.”

Fáy András fóti pincéjében töltött nap eredménye Vörösmarty Mihály idézett sorai, ahol szintén vendégeskedett Jedlik Ányos és a nap eredményeként megszületett a FRÖCCS.

A fröccs, mint ahogy mindenki előtt ismert, bor és szénsavas víz megfelelő arányú házasítása. A szénsavas víz buborékai ihlették a hévízi Spa Residence Carbona társasház tervezőjét, aki az íves formákat következetesen végigviszi a teljes épületen.

Maga az épület a fürdőváros főutcájában egy saroktelken helyezkedik el, közvetlen kapcsolatot létesítve a négycsillagos Hotel Carbonával, mely számos szolgáltatást nyújt vendégei számára. A két épület kapcsolata lehetőséget kínál a tulajdonosoknak a szállodai és wellness szolgáltatások közvetlen eléréséhez. A társasház gondolata már mintegy 10 éve megszületett, hiszen a szálloda az utcától lényegesen hátratolva, az előtte elterülő parkos-ligetes terület ölelésében helyezkedett el, megtörve az utca kialakult térfal jellegét. A társasház telepítésénél így elsődleges szempont volt, hogy a már kialakult utcaképet kiegészítse az épület, és egy karakteres sarok alakuljon ki, a határoló utcák találkozásában.

A ház maga egy pinceszint plusz öt szint tömegű, harmonikusan tagolt, tiszta alaprajzi szerkesztésű, amely a felfelé visszahúzott kialakításával lényegesen könnyedebb hatást kelt, mint azt a fizikai paraméterei alapján gondolná az ember. Az ívek dominálnak az épületen – az alaprajzon épp úgy, mint a homlokzatokon, de még a belső formai elemeken is. A sarokrészen a nagy homlokzati ív egy kisebb kitüremkedéssel alkot hangsúlyos elemet, amely így a szemközti helyi védett épülettel karöltve bástyaként zárja le, vagy ha úgy tetszik kapuként nyitja meg a mellékutcát. Az épület tömege ellenére belesimul a már kialakult utcaképbe, megőrzi és kiegészíti a térbeli rendet. Az ívek a belső, intim udvari részen is folytatódnak, ahol a homlokzat egy öreg platánfát ölel körül.

Az anyaghasználatban a természetes anyagok és a minőségi, egyszerű nagytáblás kő és kompozit lemez elemek dominálnak. Az elnyújtott épülettömeg, a visszahúzott homlokzatok és az árkádsorok mind-mind a gondos, tudatos tervezés dominanciájára utalnak. Már szinte említeni sem kell, hogy az épület klímakomfortját megújuló energiákkal biztosítják. A belső enteriőr kialakítása kortárs, letisztult, funkcionális.

 A sarokbástyán és az árnyékoló lemezeken megjelenő buborék motívumok egyfajta játékosságot kölcsönöznek az egyébként sem egyhangú homlokzatnak, amelynek igazi különlegességét az éjszakai megvilágításában fedezhetjük fel. Az elkészült épület minőségi módon emeli Hévíz utcaképet, ezért méltán érdemelte ki a Zala Megyei Építész Kamara különdíját.

A hévízi Carbona társasház (Fotó: Balatoni Szövetség)