Az éttermi áfa csökkentése jótékonyan hat az idegenforgalomra (veol.hu)

Fontos módosításokat élnek meg a vendéglátóipari vállalkozások: két lépcsőben csökken az áfa; a falusi szálláshely szolgáltatás pedig kikerült az online pénztárgép kötelezettek köréből.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a KISOSZ Veszprém Megyei Képviselete ezúttal is Tihanyban tartotta meg hagyományos szezonfelkészítő rendezvényét, ahol a kereskedelmi és vendéglátóipari tevékenységet végző vállalkozások aktuális információhoz jutottak.

A fórum hagyományos előadója Dégi Zoltán, a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága igazgatója. Tájékoztatójában kiemelte: ez év januárjától 18 százalékra csökkent az étkezőhelyi Áfa-mérték, amely jövőre öt százalék lesz. Az intézkedés az idegenforgalom élénkítését, a környező országokhoz képest pedig a versenyképesség fokozását szolgálja, éppen ezért a munkahelyi-, valamint a közétkeztetés nem tartozik a módosítás hatálya alá. Szólt arról is, hogy a falusi szálláshely szolgáltatás kikerült az online pénztárgép kötelezettek köréből.

Megyénkben március végén mindössze 8920 álláskeresőt tartottak nyilván, amely 5,5 százalékos rátának felel meg. Egyre több a betöltetlen álláshely, mondta Szentai Kitti munkaerőpiaci szakügyintéző (Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaerőpiaci és Alapkezelő Osztály). Leitold József megyei főállatorvos tájékoztatott az élelmiszer-higiéniai ellenőrzések fő szempontjairól. Kifejtette, az ellenőrzés az alapanyag beérkezésétől a feldolgozásán át a tálalásig, az ételkiadásig tart. Beszélt a fogyasztók tájékoztatásában bekövetkezett jogszabályváltozásról, ismertette az allergén anyagokra vonatkozó aktuális szabályokat, bemutatott új és egyre népszerűbb technológiákat, mint a sous-vide, vagy a konfitálás.