Az építési miniszterhez fordul a Balatoni Szövetség

A túlzott beépítések és az ezekkel lépést nem tartó infrastruktúrafejlesztés, a part nagyobb védelme és visszaszerzése érdekében, valamint a mai napig hiányzó vízparti tervek miatt Lázár János építési és beruházási miniszterhez fordul levélében, személyes konzultációt is kérve a Balatoni Szövetség (BSZ) – határozott az önkormányzatokat tömörítő szervezet elnöksége a napokban, a siófoki ülésén.

 

A Balaton-régióban egyes helyeken már most nyáron vízellátási problémákat okozott, hogy az új építkezésekkel párhuzamosan nem nőtt az ellátórendszerek kapacitása. Még mindig nincs főépítésze a Balatonnak, ami nagyobb védelmet jelentene az oda nem illő, illetve túlzott beépítésekkel szemben – egyebek közt ezeket is felvetették a polgármesterek a nyilvános ülésen.

Komoly problémát okoz az is, hogy 2018-ban a Balaton-törvény helyébe lépő országos területrendezési törvényhez kapcsolódóan még mindig nem született meg a Balaton-part új szabályozásáról szóló jogszabály.

A településvezetők egyebek közt szeretnék, ha szigorúbb jogszabályok biztosítanák, hogy a Balaton-parton közterületek ne kerülhessenek többé magántulajdonba, és ne csökkenhessenek sehol a zöldterületek.

A miniszternek írt levélbe beleveszik az ülésen elhangzott javaslatokat, majd ezt követően továbbítják az illetékes tárcához – hangzott el az ülésen.

Lombár Gábor, a BSZ elnöke, Balatonfenyves polgármestere a hirbalaton.hu-nak úgy fogalmazott, már nem is lakóparkok, hanem lakótelepek épülnek a Balaton körül, ami nagyon nem kívánatos, ezért is fontos ezeknek szigorúbb jogszabályokkal gátat szabni. Ráadásul az építkezők nyaralni és nyaraltatni kívánnak, így ezekkel nem igazán nő a térségbe költöző fiatalok száma. A régió lakossága elöregedőben van, miközben a települések már nem tudnak újabb lehetőséget biztosítani a fiataljaik megtartásához, helyben történő letelepítéséhez. „A fiatalok elvándorolni kényszerülnek azért is, mert az egekbe szökött balatoni ingatlanárakat nem tudják megfizetni” – mondta az elnök.