Az elöregedő társadalom problémái – (tvkeszthely.hu)

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. a Balatoni Partnerség Napok keretében rendezte meg tanácskozását a Balatoni Múzeumban. A téma, mely az egész magyar társadalmat érinti, az elöregedés problémája, gazdasági hatásai volt.

 Dombi Gábor  a legújabb kutatási eredmények alapján vázolta fel a konferencián népesség elöregedésének tendenciáját és annak hatását .  Az idősödés a nyugatias társadalmak nagy többségét érintő globális probléma, ami hazánkat is nagymértékben érinti. A Balaton régióban a népesség elöregedési rátája az országos átlagot meghaladó.

Az inaktív népességet eltartó aktív népesség számának csökkenése nagyon jelentős gazdaságszerkezeti változást is  fog eredményezni. A kutatások igazolják , hogy  egyre kevesebb  a gazdaságilag aktív népességbe belépő populációk száma, ami kiegészül azzal, hogy a térségből is jelentős ország határokon kívülre irányuló  munkavállalási célú elvándorlás ami hosszú távon nagyon meghatározó lehet a gazdaságban. A népesség elöregedésére alternatív gazdaságtársadalmi válasz  az alkonygazdaság fejlesztése.

A Balaton térség szakemberei tapasztalatok átadása mellett vitatták meg az idősödő helyi társadalom  valamint a nagyszámú időskorú turista áramlása által indokolt  gazdasági, gazdaságfejlesztési ,idegenforgalmi és bevételi lehetőségeket.