Az ellentétek városa – Balatonfüred 50

Balatonfüred 50 címmel nyílik fotókiállítás a Vaszary Galériában. A képek – hírügynökségi és privát fotók az 1970-80-as évekből, Balatonfüred várossá válásának első évtizedeiből – megmutatják, hogy Balatonfüred nemcsak a Tagore-sétány, az Anna-bál és a vitorlázás, hanem egy érdekes, kettős identitású település. 


1971-ben nyilvánították várossá Balatonfüredet, az ötvenéves évforduló apropóján a Vaszary Galériában nyíló archív fényképekből álló kiállítás igyekszik képet adni arról, milyen volt a hetvenes-nyolcvanas években a település. Egy nagyrészt csatornázatlan falu, két négyszáz szobás, országos hírű szállodával, szívkórházzal, indiai Nobel-díjas költő kultuszával, buja bárokkal, szépségversenyként funkcionáló Anna-bállal. Tízezer helyi lakos, és többtízezer idelátogató, más-más kultúrával és igényekkel.

A 120 darab fényképet tartalmazó tárlaton korabeli MTI fotók illetve a Fortepan révén privát felvételek idézik meg a várost. Láthatók lesznek egykor és most képpárok, korabeli illusztrált újságcikkek, beszámolók a várossá nyilvánítás miatt erőltetett tempóban zajló beruházásokról, plakátok, részletek dokumentumfilmekből.

– A kor fénykép-dokumentációját végig nézve szembeötlő, hogy Balatonfüred az ellentétek városa volt, az ellentétek és végletek találkozásának helyszíne. Ahol Anna-bált és a rendőrség által megfigyelt punkfesztivált rendeztek két hét eltéréssel, ahol 1969-ben megépül a nagyvárosias léptékű Annabella és Marina, miközben maga a település sok tekintetben még mindig faluként éli a mindennapjait. A Balaton, mint egy nagy mágnes vonzotta ide a történéseket – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Virágvölgyi István, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora, a füredi tárlat rendezője.

Az eltérő szemléletük miatt a kiállításon érdekes elegyet alkotnak majd a hivatalos hírügynökségi fotók és azok témái illetve a privát szférát ábrázoló civilfotók. Megjelenik a mindenki által ismert város, a vitorlásokkal, a sétánnyal, az Anna-bállal, a jól ismert strandi jelenetekkel, de a toposzok mellett látható lesz Füred más arca is. A Tagore-sétányt 140 km/órás széllel letaroló, 1972-es tornádó, a befagyott Balatonon a fakutyázás, a hajógyári élet, különböző átadó-ünnepségek és konferenciák, mint például az 1972-ben rendezett diabetikus üdítőitalokról vagy az 1988-ban a juhtenyésztéssel kapcsolatos tanácskozás.

A teljes cikk itt található.