Az élet nyáron sem állhat meg! – véradókat keresnek a nyaralók között is (sonline.hu)

Nyáron méginkább szükség van véradókra. Nagyon sok donor ugyanis szabadságát tölti, pedig ebben az évszakban is napi 1600-1800 véradóra lenne szükség országos szinten. Az elmúlt hetekben csökkent a karjukat nyújtók száma. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) kampányt hirdetett, Az élet nyáron sem állhat meg! címmel. Minden vércsoportból szükség volna utánpótlásra, ezért a Balaton körül, fesztiválokon és falunapokon is szerveznek véradásokat. Hogy mikor és hol, azt az OVSZ oldalán lehet megtudni.

Gyarmati László megyei szóvivő arról tájékoztatott, hogy szinte minden munkanapon van véradás Somogy megyében. Augusztus végéig még 51 tervezett véradás lesz megyeszerte, ahová várják az önkénteseket.

– Nyáron sokan a szabadságukat töltik – mondta Gyarmati László. – Ilyenkor kicsit nehezebb megszólítani a véradókat, éppen ezért igyekszünk eljutni olyan helyekre, ahol sok ember gyűlik össze. Tehát nyaralóhelyeken, a Balaton partján, fesztiválokon és falunapokon. Ezen felül hirdettünk nyereményjátékot is, amelyen szeptember 2-ig lehet részt venni, ösztönözve ezzel is a nyári véradást. Ennek keretében nagyképernyős televíziót, vagy wellness csomagot is lehet nyerni. A véradással amellett, hogy másokon segíthetünk, csökkenti a szívinfarktus és a rák kialakulásának kockázatát – tette hozzá.

Egy véradó, három élet
Egy véradással 450 milliliter vért vesznek le, amellyel egy ember három életet is megmenthet. Véradó bárki lehet, aki 18 és 65 közötti egészséges felnőtt ember és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A hiedelmekkel ellentétben a tetoválás, testékszer sem akadály, ha már minimum fél éve viselik azt.
A véradást orvosi vizsgálat előzi meg, s rendelkezni kell a regisztrációhoz szükséges dokumentumokkal is TAJ kártyával és fényképes igazolvánnyal – írja a sonline.hu.