Az egészséges táplálkozást célzó pályázatot nyert Gyenesdiás (tvkeszthely.hu)

Közel 20 millió forintot nyert a gyenesdiási Gödörházy Antal Alapítvány a Menő Menza pályázaton. A projekt keretében a Kárpáti iskola diákjai számos, egészséges táplálkozást célzó programon vehetnek részt a jövő évben. Emellett a település polgármestere bejelentette, 2018-ban 26 milliót, 2019-ig pedig összesen 60 millió forintos saját forrást szánnak a központban található élelmiszerbolt tetőtér beépítésére.

A táplálkozási szokások felmérése mellett szaktanácsadással, előadásokkal és interaktív programokkal készülnek a gyerekek számára. A Menő Menza pályázatban lehetőség van eszközfejlesztésre is, így például melegen tartó pult beszerzését valamint egy tankonyha és egy tankert létrehozását is tervezik. Emellett négy ivókút is helyet kapna az iskola területén. A program egyik legfontosabb célja a szemléletformálás.

„A mindennapokban azt tapasztaljuk, hogy egyre több táplálkozási problémával küzdő gyerek, túlsúlyos gyerek érkezik az iskolába. Ezt a problémát mindenképpen szeretnénk valamilyen módon orvosolni, szeretnénk szakembereket meghívni, a szülőket bevonni ebbe a közös beszélgetésbe, hogy ezt a problémát orvosolni tudjuk egy kicsikét.” – tájékoztatta a Keszthelyi TV-t Inkler Ildikó, a Gödörházy Antal Alapítvány kuratóriumi tagja.

A településközpont arculatához szorosan illeszkedő, új tetőteret kapna az iskola mellett található élelmiszerbolt. Itt a jövőben közösségi teret és egy új étkezdét is kialakítanának. Az önkormányzatnak régi terve, hogy a gyerekek az iskolához közelebb étkezzenek, erre az első ütemben 26 millió forintot különített el a település vezetése. 2018 júniusáig egy padlástér készülhet el, majd a második ütemben kapna funkciót a 427 négyzetméteres épület. Az erről szóló együttműködési szerződést a közelmúltban írták alá Gyenesdiáson.

„Példaértékű kapcsolatunk van Gyenesdiással. Mikor az önkormányzat megkeresett bennünket vételi szándékkal, hogy az ingatlant megvásárolták volna, mi ezt eladni nem szerettük volna. Ezért született ez a köztes megállapodás, hogy abba viszont szívesen beleegyeztünk, hogy a tetőterünkben megvalósítsák a terveiket.” – emelte ki Szijjné Szabó Katalin, a Georgikon Coop Zrt. gazdasági vezetője.

A sajtótájékoztatón Gál Lajos, a település polgármestere elmondta, mindkét program egy-egy mérföldkő a település életében. Elhangzott, a Menő Menza pályázat egy éves időtartama jó alapot teremt az egészséges életmódot célzó programok megvalósítására a jövőben is. Az élelmiszerüzlet tetőtér beépítése pedig a közösségi tér és az étkező funkcióját is betölti majd, emellett alapja lehet egy jövőbeni művelődési háznak.

„Ebben nagyon sok olyan fejlesztés meg tud valósulni, amelyben mind a gyerekeink étkezéskultúráját javító lehetőségek, tankonyha, és eszközbeszerzések, talán a berendezések nagy része is meg tud jelenni. A jövő évben, 2018 januárjától 2018 júliusáig egy olyan fejlesztés veszi kezdetét, amely ebben a létesítményben ez a három féle funkció össze fog érni.” – mondta Gyenesdiás polgármestere.

A két projekt megvalósítása 2018 januárjában kezdődik. Az élelmiszerüzletet célzó építkezések várhatóan 2018 júliusában fejeződnek be, a bolt azonban ez idő alatt is zavartalanul üzemel majd.