Az augusztusi és szeptemberi vendégforgalom is felülmúlta a tavalyit Siófokon (siofoki-hirek.hu)

A siófoki önkormányzat eddig az első kilenc hónap vendégforgalmi adatait tudta összesíteni, eszerint januártól szeptemberig 880 ezer vendégéjszakát „produkált” Siófok, ami a tavalyi első 9 hónap 86,5 százaléka. Az elmaradás a koronavírus számlájára írható: áprilisban például mindössze 945(!) vendégéjszakát regisztráltak a siófoki szállásadók. Júniusban lassan „éledezett” a turizmus, de még mindig csak a 2019-es adatok egyharmadáig, a július azonban már majdnem elérte, míg az augusztus meg is haladta az elmúlt évet. Szeptemberben is folytatódott ez a tendencia, az év utolsó két hónapja azonban megint negatív rekordot ígér – számol be a siofoki-hirek.hu.

 

A Siófoki Fürdőegylet-Tourinform szezonértékelőjében olvasható: a Balaton-régióban a 2020. augusztus 31-i adatok alapján 68 461 kiadható kereskedelmi szállásférőhely található, ami az országos kapacitás 25 százaléka. Ez Magyarország turisztikai régiói között a legmagasabb értéket képviseli. Magánszálláshelyek tekintetében az arány még magasabb, az ország magánszálláshely-kapacitásának 39,6 százaléka található a Balatonnál. A belföldi vendégéjszakák 31, a külföldi vendégéjszakák 16 százalékát a Balaton-régió kereskedelmi szálláshelyein regisztrálták 2020. januárjától augusztusáig.

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák alapján január és augusztus között Budapest, Balatonfüred és Hajdúszoboszló volt a három legnépszerűbb település, Siófok a 4. helyen található a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összegzése szerint. A kereskedelmi szálláshelyeken belföldiek által elöltött vendégéjszakák alapján Siófok a 3. helyre került (Budapest, Balatonfüred, Siófok).

Budapest után Siófokon található Magyarország legnagyobb magánszálláshely-kapacitása (az ország ilyen férőhelyének 5,2 százaléka), így ez a települések népszerűségének rangsorát még befolyásolhatja, hiszen ezekről országos vendégéjszakaszám-adatok még nincsenek, a KSH ezeket nem veszi figyelembe, amikor összesíti a kereskedelmi szálláshelyek számait. 2019-ben Siófokon a vendégéjszakák 64 százalékát magánszálláshelyeken töltötték a városba érkező vendégek. A 2019-es év során magánszálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján a legnépszerűbb magyarországi városok: Budapest, Szeged, Siófok. Míg 2013-ban az összes siófoki vendégéjszakaszám 17,8 százaléka keletkezett magánszálláshelyeken, addig 2019-ben ez már 36,4 százalék volt. 2020-ban várhatóan az arány még magasabb lesz, mivel a járványhelyzet miatt a vendégek előnyben részesítik a kisebb szálláshelyeket. A belföldi utazók átlagosan 3 főre, 3 éjszakára foglaltak idén nyáron a régióban, Siófok pedig a legnépszerűbb település lett ezúttal is a Balaton partján.

A Siófoki Fürdőegylet megkérdezte tagságát az idei nyár tapasztalatairól. Augusztusra már a vártnál jobb telítettséggel működtek, a hétvégékre óriási volt a kereslet. A nagyobb szállodák kihasználtsága júniusban még 24 százalékos volt, júliusban már 75, augusztus első két hetében 87 százalékos. A nyári foglalások 90 százaléka érkezett idén belföldi vendégektől. A kempingek is csak augusztusra közelítették meg a tavalyi forgalmukat, a Plázs jelentős forgalomvisszaesést szenvedett el (főként a koncertek tekintetében), a Bahart is komoly visszaesésről számolt be, a Nagystrand forgalma kisebb mértékben esett vissza, a Galérius fürdőé a tavalyi körül alakult.

 

Vendégéjszakák Siófok kereskedelmi- és magánszálláshelyein 2019- 2020:

  • június 147 248 –   48 845
  • július 338 928 –  293 057
  • augusztus 343 568 –  372 622
  • szeptember 60 683 –  95 089