Az átmenetiség emlékművei a Szent György-hegyen

Elgondolkodtató, izgalmas, kísérleti, olykor meghökkentő szabadtéri szobrokkal, installációkkal lesz tele idén nyáron a Szent György-hegy kisapáti oldala. Az Umwelt Art & Science Nyári Akadémia workshopjának eredménye „Az átmenetiség emlékművei” című kiállítás, melyet 2022 június és 2023 május között lehet bejárni, megtekinteni.

(Fotó: Umwelt Nyári Akadémia)

 

Az Umwelt Nyári Akadémia művészeti és tudományos attribútumokat egyidejűleg használó kísérleti projekteknek biztosít felületet és alkotó teret. Az Umwelt helyszíne minden évben a Szent György-hegy – a Balaton régió vulkanikus borhegye. A rendezvény egy 12 napos alkotói alkotótáborból áll, amely művészeket, tudósokat és diákokat lát vendégül. Ehhez csatlakozik a szabadtéri kiállítás, ahol transzdiszciplináris, multimediális művészeti alkotások várják a látogatókat, mégpedig egy hegyi séta állomásaiként. A nyári akadémia szorosan együttműködik a helyi közösséggel.

Látható lesz például Fabricius Anna fotográfus “A madárijesztő módszerei” című munkája, mely egy nagyméretű fotósorozat, amely a madarakat elriasztó tárgyakkal felszerelkezett borászokat ábrázol. Simona Koch német multimédia művész a “Köztes létezés logikája” című video-és hanginstallációja a környezetről való közös diskurzus, workshop eredményeit dolgozza fel. Lilla von Puttkamer festő, multimédia művész “A mindennapi élet oltára” című installációja antropológiai módszerek segítségével vázol fel egy közösség-portrét.  Szalai Dániel izgalmas gondolatkísérlete, “Az egység” egy 1:1 méretarányú 3D-ben nyomtatott tehéntőgy. A hegyen elhelyezett műalkotás kihívás a néző számára, mivel egy technológiai egységként hasznosított élőlényt mutat be. Látható lesz emellett Laura Beloff (bio-art, mesterséges biológia) Pisilőpont című installációja, mely egy multiszenzoriálisan érzékelhető toalett-szobor, ahol az emberi vizelet egy LED égőt aktivál.