Az arisztokrácia nyarainak mindennapjait mutatják be Balatonföldváron

Balatonföldvár az arisztokrácia közkedvelt üdülőhelye lett a múlt század elejére. A „Kulipintyó” Villa kiállításán ezt a miliőt mutatják be. 3 berendezett szobán, egy férfi, egy női és egy gyerekszobán, keresztül lehet bepillantást nyerni  a Széchenyi család nyarainak világába.

A Petőfi utca, volt Balatonföldvár első utcája, Imre utca néven, a település alapító gr. Széchényi Imre iránti tiszteletből. 1896-ra, amikor Balatonföldvár Fürdőtelepet átadták a nagyközönségnek, már 7 villát építtetett itt a Széchényi család, köztük a Kulipintyót is – írják a város honlapján.

A „Kulipintyó Villa” Balatonföldvár egyik emblematikus épülete, mely a településalapító Széchényi Imre öccsének, Széchényi Viktornak, az egykori Földvárpuszta tulajdonosának villája volt, ahol fia a híres író és Afrika-vadász Széchényi Zsigmond (1898-1967) gyermekkorában sok időt töltött.

A “Menjünk vissza a múltba!” címet viselő régészeti kiállítás legtöbb lelete a középkorból származik, de találhatunk köztük az őskorból, a római korból és a honfoglalás idejéből is tárgyakat.

Az itt látható leleteket a Petőfi utca végén, a Kápolna mellett ma is látható földsáncon, a keltakori földvár maradványaiban és a környéken találta a helyi amatőr régész.

A kisebb teremben Földvári hangulatok – helytörténeti kiállítás – “A Balaton királynője” címmel. Itt képeslapokon és tablókon mutatják be Balatonföldvár történetét.

A vetítőteremben Széchenyi Zsigmond életéről láthatnak egy 45 perces filmet.