Az Annaság örök titkairól – különleges balatonfüredi programok (magyaridok.hu)

Balatonfüredről terjedt el az Anna-bál, e különleges nyári táncvigadalom hagyománya. Most is egymást érik a különleges programok Balatonfüreden. Nem csupán a vizes világbajnokság nyílt vízi úszóversenyei iránt érdeklődőknek érdemes a városba látogatniuk, a számos kísérőrendezvénnyel bővült Anna-bál is jelentős vendégcsalogató programokat vonultat fel.

Idén az Annák valósággal ellepik a kisvárost.Pár napja a 17. FINA világbajnokság megnyitóján Zoób Kati divattervező, a Katti Zoób Divatház alapító-vezetője különleges bemutatóján 154 Anna-modell vonult végig a füredi mólón, bemutatva egy lélegzetelállító kollekción az Anna-bál csaknem kétszáz évének kultúrtörténeti áttekintését különleges anyagok, szabásvonalak és ruhaköltemények formájában.

A következő Anna-estet július 26-án, Anna-napkor tartják: a Juhász Gyula versének címére utaló, Anna örök elnevezésű programon három különleges Anna – Ráckevei Anna színművész, Götz Anna színművész és Trokán Anna színművész – ül majd egy asztalhoz, hogy kiderüljön: mi a közös a három hölgyben, akik eddig még sosem szerepeltek egyazon színpadon.

Milyen meghatározó szerep és élmény kapcsolódik hazánk egyik legrégibb és legszebb nevéhez, az Annához? Van-e egy névnek misztériuma, és ha igen, mit hordoz magában az Anna név? Ezeket a kérdéseket egy másik Annával, Juhász Ferenc költő lányával boncolgattuk: „Az Anna név valóban misztériumot hordoz, egy be nem teljesült, de különleges szerelem ígéretét… Sárvári Anna színésznő (az Anna örök című költemény múzsája) Juhász Gyula versével a kezében halt meg, tehát a szerelem, a vers és név varázsa mégiscsak beteljesült” – fejtegette a név mágiáját Juhász Anna, aki maga is az egyik legszebb Anna-vers ihletője, édesapja ugyanis Anna hét hetes címmel csodálatos költeményben óvta lányát a bajoktól, s ruházta fel fontos életfeladatokkal: „Én is álmodok most, Anna: / sohase maradj magadra / hisz én sohase hagyom gyermek / hogy tűz-hited dermedjen meg / (…) / az vagy: sorsunk csöpp bizalma: / Anna, Juhász Anna, Anna!”

A magyar és a világirodalomnak is számos híres Annája van. Az Édes Anna írója, Kosztolányi Dezső így írt e névről a Nyelv és lélek című kötetben: „Jól esett mondogatnom, leírnom. Talán azért tudtam vele annyi szeretettel foglalkozni. Én az Anna nevet régóta szerettem. Mindig a mannát hozta az eszembe, azonkívül egy kacér és nagyon nőies feltételes módot is. A vezetéknév, mely ösztönösen társult melléje, nem egyéb, mint e hódolatom kifejezése. A kettő együtt, vezeték és keresztnév a maga lágy zenei-ségében egy másik, ősi és végzetes szókapcsolatot idézett fel bennem: az édesanyát. Most, miután időben eltávolodtam regényemtől, így elemzem a szóvarázst, mely mindjárt a kezdetben megbabonázott, de amíg dolgoztam, nem is sejtettem, hogy mi tart rabul.”

Nemcsak az Anna névnek, hanem magának az Anna-bálnak is komoly irodalmi, történelmi hagyományai vannak. Balatonfüred és az Anna Grand Hotel tele van alkotással, verssel, gondolattal, történettel, épp annyira, mint az Anna-bál – mondta Juhász Anna. A híres füredi szívhalászaton Krúdy Gyula Balatoni szívhalászat című novellája elevenedik meg minden évben, Juhász Gyula Annabál című verse minden bál előtt fontos olvasmány, illetve a majd két évszázad során a bálozó közönség között Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Blaha Lujza is megfordult. „A háziasszonyi szerep nagyon megtisztelő felkérés volt, és nagyon nagy izgalommal, lelkesedéssel és kíváncsisággal készülök az Anna-bálra, ez lesz az első alkalom, hogy részt veszek ezen a rendezvényen” – mesélte Juhász Anna, aki azt is elárulta, hogy a Juhász Anna irodalmi szalonok programsorozat nemcsak a bál alkalmával, hanem egész nyáron igyekszik irodalmi programokkal színesíteni Balatonfüred egyébként is gazdag kulturális életét.

Július 26-án a Gyógy téri szabadtéri színpadon prímás virtuózok mérik össze tudásukat, másnap ugyanott a Magyar Állami Operaház szólistái adnak koncertet, július 28-án lesz az Anna-bált megelőző hagyományos szívhalászat, 29-én pedig az élő közvetítéses bál.