Krónikus munkaerőhiány hátráltatja a balatonakali álmok megvalósulását

Az ország legjobb szakemberei vezetik azt a munkát, amellyel Balatonakali régi kísérleti telepének elhagyott részeiről gyűjtöttek be szemző-hajtásokat egy új mandulafajta nemesítéséhez – számolt be Koncz Imre polgármester a hirbalaton.hu-nak. Balatonakali apraja-nagyja négy éve fogott össze, hogy újra mandulaültetvények vigyék hírét a településnek. A program folytatását munkaerőhiány hátráltatja.

„Mandula, jó bor, vendégszeretet” – így hangzik Balatonakali jelmondata. Valaha itt volt a Fertődi Kutató Intézet egyik telephelye, ahol a Tanú című filmben kifigurázott “magyar narancs” mellett barack és a mandulanemesítés is zajlott. A polgármester beszámolója szerint hajdan az itt kinemesített, Akali 60 nevű, papírhéjú termést hozó növény a legjobbnak számított a mandulák között a 60 százaléknyi beltartalmával. Az egykori kísérleti telep elhagyott, gazos területeiről gyűjtöttek be neves szakemberek a még fellelhető, elvadult fákról 70 darab szemző-hajtást, hogy egy új mandulafajtát nemesítsenek ki – tette hozzá.

A Balaton-parti, 700 lakosú település négy évvel ezelőtt fogott össze, és kezdett el mandulafákat ültetni, hogy feltámassza a régi hagyományokat, és ismét összeforrhasson a neve a jó mandulával, hiszen kitűnő talajadottságokkal rendelkezik ehhez. A 71-es főút mellett látható ültetvény szépen fejlődik. A tavaszi virágzásához igazították a település hagyományos ünnepét, amelynek a neve: Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor.

Koncz Imre beszámolója szerint az elsőként másfél hektáron ültetett mandulás már kezd termőre fordulni, amit idén még jobbára a varjak takarítottak be, de jövőre, amikor az első igazi, nagyobb termésre számítanak, már meg fogják szervezni az őrzését.

A tervek újabb mandulás ültetéséről szólnak. Az önkormányzat kezelésében van egy 25 hektáros falu-menti terület, de munkaerő kellene az ültetéshez, gondozáshoz, őrzéshez, márpedig közmunkás sincs elég. „A munkaerőhiány már a településüzemeltetésben is gondokat okoz” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, sem a terveket, sem az álmokat nem adják fel. Folyamatosan, lépésenként fogják bővíteni a mandulaültetvényeket, ha sikerül, évente egyhektárnyi terület újabb beültetésével, amiben már szerepet játszhat az új nemesítésű fajta is.