Az 1848-as események nyomába eredtek Szőlősgyörökön (sonline.hu)

Szőlősgyörökön élt egy ideig Gárdonyi Géza apja, Ziegler Sándor, akit Kossuth fegyvergyárosaként tartanak számon. A 48-as események nyomában címmel tartottak konferenciát csütörtökön Szőlősgyörökön.

Az eseményt, melyet Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke nyitott meg, a Somogy Megyei Önkormányzat támogatta. Nem volt véletlen a helyszínválasztás, hiszen itt élt egy ideig Gárdonyi Géza apja, Ziegler Sándor, akit Kossuth fegyvergyárosaként tartanak számon. A faluban az elmúlt évben domborművet avattak a szőlősgyöröki gőzmalmot is megépítő Ziegler emlékére.
A településen ekkor szerveztek először konferenciát, amely érintette a 1848/49-es eseményeket – mondta a szervező Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája. – A falunak van egy másik 48-as vonatkozása is, hiszen Szőlősgyörök az egyik legjelentősebb somogyi csata helyszíne volt.

A konferencia egyik üzenete, hogy egy kis falu szeretné megmutatni a 48-as gyökereit. Másrészt a település számos érdekességet fel tud mutatni, ezáltal lehetne egy olyan megyei emlékhely, ahova évente eljönnek azok a települések, amelyek a 48-as események helyszínei voltak – mondta Keller Péter, aki arra is kitért, hogy a tanácskozás célja között az irodalmi hagyományápolás is szerepelt, ezért is hívtak meg olyan településeket vendégként, amelyek kötődnek Gárdonyi Gézához.
Az előadások között szó esett egyebek mellett Széchenyi örökségéről, előadást tartottak a kápolnai csatáról, majd a szőlősgyöröki csata emlékhelyén és Ziegler Sándor domborművénél is koszorúztak.

(11:36)