Autizmus világnapja: kékbe öltözik a földvári Hajózástörténeti Látogatóközpont

Április 2-án, az Autizmus Világnapján a figyelem az autizmusra, az autista emberekre irányul. Ennek jelképeként a városok ikonikus épületei több helyen kék kivilágítást kapnak. Idén a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont is csatlakozik az összefogáshoz.

Budapesten a Szabadság szobor kap kék megvilágítást, tavaly Siófokon öltözött kékbe a víztorony. Idén, a társadalmi szerepvállalás jegyében a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont, is részt vesz a programban az épület kék színű kivilágításával.

Balatonföldváron vasárnap este lehet csatlakozni a figyelemfelhívó menethez, amely a város polgármesteri hivatalától indul 18.30-kor, száz kék luftballonnal. Hatvan kék fáklya mutat majd utat a kilátó, azaz a Hajózástörténeti Látogatóközpont felé vezető úton, amelynek sötétedéskor kékbe borul a tornya.

A siófoki kistérségben, Balatonföldvár közelében 2015-ben hozták létre az ARON Egyesületet az autista gyermekeket nevelő családok érdekvédelmében. Ma már az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) tagjaként dolgozik szemléletformáló programokkal és információnyújtással, a kistréségben élő mintegy 60-65 autizmusban érintett család terheinek mérséklésén, az autista gyermekek iskolai integrációjának elősegítésén. Fontos céljuk az is, hogy eloszlassák a környezetükben az autizmussal, mint fogyatékossági formával kapcsolatos tabukat és tévhiteket.

Az AOSZ több figyelemfelhívó kampányt is indít országszerte, amelyhez bárkinek lehet csatlakozni:
Ragyogj és szelfizz kékben április 2-án!
Ragyogj kékben 2017-ben is, az Autizmus Világnapján!

 

A világnap célja

Az ENSZ 2007-ben az Autizmus Világnapjává nyilvánította április 2-át. Célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmusra, az autizmussal élő társaink elfogadására, mely a világon milliókat érint, Magyarországon mintegy 100 ezer embert, vagyis minden 100. embert.
Az Autizmus Világnapján világszerte kék fényben világítják ki az ikonikus épületeket, a londoni Big Bentől a New York-i Empire State Buildingig. Magyarországon a Parlament kupolájának kékre világítása mellett 2015-ben 29 városban 78 figyelemfelkeltő program valósult meg.

A magyar világnapi rendezvények fővédnöke idén Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.