Autista Krízis Ház és Oktatási Központ létrehozására gyűjtenek négy nagy nyári hazai fesztiválon (mti)

Autista Krízis Ház és Oktatási Központ létrehozására gyűjt és az autizmussal ismerteti meg az embereket az Út a Mosolyért Alapítvány négy nagy nyári hazai fesztiválon – hangzott el szerdán a soproni VOLT fesztiválon egy háttérbeszélgetésen. A zamárdi Strand és a Balaton Sound fesztivál is részt vesz a kampányban.

Szijjártó-Nagy Szilvia alapítványi elnök az MTI-nek elmondta, hogy az alapítvány tavaly indította el a Megérteni. Elfogadni. Segíteni. kampányát, ami keretében április eleje óta működik egy autista vizsgálóközpont Budapesten, a Heim Pál Gyermekkórházban.

A kampány folytatásaként ezúttal a VOLT, a Strand, a Balaton Sound és a Sziget fesztiválokon gyűjtik az adományokat a krízisház és az oktatási központ létrehozására, amelynek a megvalósítása “órási álom” lenne, egyben hiányt pótló, mert az autizmussal élők mindennapjait könnyítenék meg – fogalmazott.

A VOLT fesztiválon a kampány lényege, hogy minden egyes virágfűzér után, amelyet a fesztiválozók elfogadnak a Civil Zónában lévő sátor környékén, a MOL Nyrt. száz forinttal támogatja a központ építését, s ugyanekkora összeget ad, ha a Megérteni. Elfogadni. Segíteni., vagy a Fesztiválozz a mosolyért hashteget használják fesztiválos közösségi médiás posztjaiknál a fiatalok.

A háttérbeszélgetésen Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy ha a szülök időben megkapják azt az információt, hogy miért viselkedik másként a gyermekük, mint egy “átlagos” gyermek, akkor élhetővé válhat az életük.

Tapasztalata szerint, ha megvan a szakmai tudás és az autizmust támogató társadalmi környezet, akkor az emberek sokkal többet kaphatnak az autizmustól, más szemmel értékelik a világot, ami nagyszerű életet tud adni. A központ ebben is segítene.

Őszi Tamásné Patrícia, az Autizmus Alapítvány igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy fontos az autizmus korai felfedezése. Amennyiben a szülőkben csak egy kis kétely is felmerül azzal kapcsolatban, hogy máshogy viselkedik a gyermekük, fontos, hogy kivizsgáltassák.

Hozzátette, hogy ugyanakkor rengeteg az emberekben a tévhit erről az állapotról, s az Út a Mosolyért Alapítvány kampányai ebben is segítenek.

Fekete Gy. Viktor, az Autista vagyok blog szerzője hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy ha egy gyermekről kiderül, hogy autista, tudatosítani kell, hogy az nem a szülő és nem a gyermek hibája. Úgy vélekedett, hogy ha a társadalom csak egy kicsit is tudna alkalmazkodni az autistákhoz, akkor az a mindennapokban fel sem tűnne. Példaként említette, hogy a vakoknál és gyengénlátóknál hangjelzések és útburkolati kiemelkedések segítik a közlekedést.