Augusztus 20 – Ünnepségek a Balaton északi partján (veol.hu)

Az államalapítás alkalmából Szent István napi ünnepséget tartanak augusztus 20-án a Balaton körüli települések. 

Balatonkenesén augusztus 20-án, 11 órai kezdettel a Díszkútnál ünnepi beszédet mond Jurcsó János polgármester. Átadják a Balatonkenese Kultúrájáért, valamint a Balatonkenese Jövőjéért díjat és a díszpolgári címeket is. Este a Széchenyi parkban folytatódnak az események: 20 órakor a Balatonfüredi Fúvószenekar énekes koncertjén Hégely Ákos karmester vezényel. Nem tartanak tűzijátékot, 21 órától látványos lézer show ejti majd ámulatba a nézőket.

Balatonfüreden Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő, Tihanyban Tósoki Imre polgármester mond köszöntőt augusztus 20-án. A képviselő a Szent István téren 10 óra 30 perckor, a félsziget elöljárója pedig a tihanyi tájházaknál beszél az ünnepről 19 órakor. Mindkét helyszínen elismeréseket is átadnak, majd kitűnő programok után Füreden 22 órakor, Tihanyban este kilenckor tűzijáték is lesz.
Balatonfűzfőn a Szent István napi megemlékezés ünnepi szentmisével veszi kezdetét 10.30 órától a Jézus Szíve Plébániatemplomban. Laposa Norbert atya megáldja az új kenyeret is. Este 19 órától a Mámai romtemplomnál folytatódnak a programok: átadják a városi kitüntetéseket, megszegik az új kenyeret, beszédet mond Szanyi Szilvia polgármester, közreműködik az Irinyi Fúvószenekar. A Föveny strandon 20 órától a Kenderfűz Néptánccsoport és Váradi Bence lép fel, de meghallgathatjuk a Magyarhang zenekar koncertjét is. Később, 21 órától Singh Viki zenél, 22 órától az ünnepi vízjáték és lángshow, 23 órától pedig Dj Retro-Z szerepel a programban.