Áttelepítették a zalakarosi víz nélkül maradt termáltó növényzetét

A feltételezések szerint a tómeder alatt lévő, a gyógyfürdő vizét elvezető csatornarendszer meghibásodása miatt tűnt el egy hete a víz a zalakarosi mesterséges termáltóból. “Megtörtént a növényzet áttelepítése, illetve a tipegők körül-az öböl lezárásával- visszaállításra került az eredeti vízmagasság, így a növények létfeltételei biztosítottak lettek” – írta közleményében Zalakaros polgármestere.

 

Novák Ferenc arról is beszámolt, hogy a hétvégén megtörtént a tó alatti vezetékrendszer speciális kamerás vizsgálata. A felvételek értékelése folyamatban van, közjegyző által kijelölt igazságügyi és építésügyi  szakértők bevonásával, akik a hiba okainak megállapításánál túl javaslatot tesznek a lehetséges megoldásokra is.

MInt arról a polgármester korábban beszámolt, a zalakarosi gyógyfürdő vizét a Kis-Balaton irányába egy egyméteres átmérőjű betonelemekből álló csőrendszer vezeti el. Ez az elfolyó termálvíz egy részéből táplálkozó, mesterséges tó alatt húzódik, de valószínűleg meghibásodhatott, ami kimosódást okozott a tómeder alatti talajban.

A tervező, a kivitelező és a fenntartó szakembereinek bevonásával eddig elvégzett felmérés alapján az valószínűsíthető, hogy a bemosódás miatt beszakadt a tómeder alatti talaj, illetve a meder fóliaaljzata, így a tó vize ezen keresztül elfolyt. A szakemberek hétfőn műszeres vizsgálattal, speciális kamerával a cső belsejében próbálják majd megtalálni a hiba okát – tette hozzá.

Novák Ferenc hangsúlyozta: a leginkább csak esztétikai értéket jelentő, néhány éve létrehozott közel másfél hektáros felületű termáltó vízvesztése semmilyen fennakadást nem okoz a város életében. A gyógyfürdő zavartalanul működik, a termáltó körüli attrakciók továbbra is látogathatók, használhatók, a turizmusra nincs befolyással a víz elszivárgása.

A tó állatvilága nem jelentős, a betelepített növények átmentése pedig még csütörtökön befejeződik, így azokat nem fenyegeti a kiszáradás veszélye – jelezte a polgármester.