Átfogó beruházás a Balaton vízminősége érdekében (Magyar Építők)

A TED-en közzétett adatok szerint a Szabadics Építőipari Zrt. kivitelezi a Balaton fejlesztésére kiírt vízgazdálkodási projektet. Az Országos Vízügyi Főigazgatósának beruházása megelőző jellegű intézkedéseket biztosít a Balatont érintő vízminőségi problémák hosszútávon fenntartható kezelésére – derül ki a projekt elnevezéséből.

A beruházó OVF honlapjának korábbi ismertetője szerint a KEHOP keretében zajló projekt célkitűzése a Balaton vízminőségének megőrzése, annak javítása. A munkálatokat a Balaton északi partján lévő, úgynevezett torkolati szűrőmezők állapotfelmérése alapozta meg – írja a Magyar Építők.

A fejlesztésre azért van szükség, mert  a Balaton-felvidékről a tó felé igyekvő vízfolyások nagy mennyiségű lebegtetett és görgetett hordalékot szállítanak, amelyek a torkolati szakaszok lassú feltöltődéséhez vezetnek.

Az ide kapcsolódó tározó létesítmények az elmúlt évtizedekben felteltek, feliszapolódtak, funkciójukat már nem tudják betölteni, így a szállított hordalék a Balaton medrében szétterülve hordalékkúpok formájában jelentkezik.

A nettó 3,249 milliárd forintos fejlesztés három részprojektet tartalmaz: a Lesence-patak rendszerének fejlesztése Szigliget, Badacsonytördemic, Raposka, Kisapáti, Hegymagas, Balatonederics és Nemesvita településeket érinti a Balaton-felvidék nyugati térségében;
a Kis-Balaton nagyműtárgyainak rekonstrukciója Keszthely és Zalakaros térségét érinti; a kisvízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója nevű projektrész pedig Lovas, Szigliget, Ábrahámhegy, Örvényes, Balatonfüred és Paloznak térségére vonatkozik.

A projekt a funkcióját betölteni nem tudó létesítmények felújítását, reaktiválását foglalja magába. A célja a hosszú távon fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtése, a vízrendszer jó vízminőségi és mennyiségi állapotának elérése, valamint a Balaton vízkészletével való gazdálkodás fejlesztése.

A közbeszerzési adatok szerint ennek érdekében többek közt uszadék- és olajfogó műtárgyakat fejlesztenek; csatornamedret stabilizálnak;
monitoring állomásokat létesítenek; kotrást végeznek; kezelőépületet, kezelőhídat és bekötőutat újítanak fel.