Átalakul a kultúra rendszere Hévizen (zaol.hu)

Naponta viszik házhoz az igényelt könyveket a Festetics György Művelődési Központ munkatársai. Közben pedig költöznek, és kialakítják az új kulturális struktúrát és helyszíneket.

A könyvtár már a tavaszi veszélyhelyzet idején is kiszállított köteteket, akkor hetente egy alkalommal. Most annyi változott, hogy napi rendszerességgel viszik a műveket, a délelőtti megrendeléseket már aznap délután – mondta a zaol.hu-nak Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója.  Az igény folyamatosan nő, most szinte egy napon van annyi kérés, mint korábban egy hét alatt volt – tette hozzá.

Az olvasók kérhetik a könyv­táros segítségét telefonon, vagy tájékozódhatnak a www.hevizgaleria.hu oldalon, a könyvtár fülre kattintva, ahová feltöltötték a katalógust. Szerzőre, címre, részkifejezésre is lehet keresni.

Egy időben öt könyvet lehet kölcsönözni, s a lejárat után az intézmény munkatársai vissza is viszik azokat. Ám most nem elvárás a határidő szigorú betartása, jegyezte meg Hermann Katalin, hozzátéve, a büntetés egyébként sem tartozik a könyvtár gyakorlatába, nem szoktak élni ezzel az eszközzel.

A hévízi képviselő-testület a közelmúltban döntött a kultúra rendszerének átalakításáról, amelynek megfelelően a Deák téri épületből a napokban kiköltözött a művelődési központ. Az irodákat az Egregyi Múzeumban helyezték el, és ott működnek majd a szakkörök, foglalkozások is.  Ezzel párhuzamosan lebontották a Belvárosi Múzeum állandó kiállítását, a balneológiai és helytörténeti tárlatot, az Egregyi Múzeum anyagából pedig a kerámiatárgyakat tartották meg – részletezte Hermann Katalin.

Ebből a két anyagból, teljesen új koncepció mentén, kialakítanak egy új kiállítást, amely megfelel a 21. századi, élményközpontú múzeumi követelményeknek. A sétálóutcában lévő épületben pedig a jövőben inkább nagyobb időszaki kiállításokat mutatnak be, amelyek hosszabb időn át várják a látogatókat. A mozi marad a megszokott helyén, de az előcsarnokban a büfét és a pénztárat egyesítik, a könyvtár pedig változatlanul a Rózsakertben működik.