Átadták az új sportközpontot Balatonalmádiban (veol.hu)

Megtartották az új Balatonalmádi Sportközpont hivatalos átadóünnepségét, ezzel ötéves munka ért véget. A 905 millió forint értékű beruházás három forrásból állt össze: a társaságiadó-felajánlásokból 170 millió, állami támogatásból 681 millió forint, önkormányzati forrásból pedig 54 millió forint állt rendelkezésre. A pályák és épület mellett út és híd épült, közművesítették a teljes területet.

2016-ban kezdtek el gondolkozni a sporttelep átköltöztetésén, ugyanis a korábbi sportpálya a tó közelsége miatt az év nagy részében nem volt használható, az edzések többségét bérelt pályákon tartották – írja a veol.hu. Az egyesületben 250 labdarúgó sportol, a város tíz utánpótlás- és két felnőttcsapattal büszkélkedhet, és formálódik egy „öregfiúk” csapat. Ács Attila a Balatonalmádi Sportegyesület elnöke megköszönte a központ építését segítők munkáját, Kontrát Károly államtitkárnak egy jelképes ajándékot a „kulcsjátékosok” 10-es számú, névre szóló mezét adta át.

Egy nagyméretű élőfüves pályát és egy nagyméretű műfüves pályát építettünk meg, és dolgozunk egy 20-szor 40-es élőfüves pálya kialakításán is. A sportolókat XXI. századi színvonalú kiszolgálóhelyiségek várják. Úgy tudom, hogy ez az ország legmodernebb műfüves pályája, parafa granulátum töltéssel, és ízületkímélő, rugalmas alátét van a pálya alatt. A pályák villanyvilágítással ellátottak, a nagy pályákhoz lelátók is tartoznak, melyek a helyi igényeket kiszolgálják

– mondta el Ács Attila.

Az ünnepségen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta, hogy a sportlétesítmények építésének egyik fontos célja volt, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk, és jól haladunk e cél elérésében. Nagyot fejlődött az utánpótlás- és a szabadidős sport is. A pandémia miatt pedig az egészségmegőrzés eszközeként is felértékelődött a sport.

Több mint ötszázezer leigazolt sportolónk van, akiknek több mint a fele labdarúgó. Ugyanez az arány a kisgyermekeknél is, ezért is fontos, hogy labdarúgópályák épüljenek, hogy olyan XXI. századi létesítményeket tudjunk átadni, melyekkel lehívhatjuk, és ott tudjuk tartani a gyerekeket a sportpályákon

– tette hozzá Szabó Tünde.

Kepli Lajos polgármester azt hangsúlyozta, hogy 2019 októberében örökségként vette át az építkezést, és megköszönte Keszey János korábbi polgármester munkáját.

Azt hiszem, hogy nem sok település büszkélkedhet ilyen fekvésű focipályával. Az építkezés egyik célja az volt, hogy az egyesületben sportoló kétszáz gyerek minél több időt tölthessen a szabadban, jó levegőn, mozgással, sporttal. További területeink is vannak a sportközpont szomszédságában, így van lehetőség újabb fejlesztésekre, remélhetőleg további kormányzati forrásokat is bevonhatunk majd.

– fejtette ki a polgármester.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felidézte az ötéves munka mérföldköveit. A városgondnokság mögötti területen, a Lozsántán 2019 októberében volt az alapkőletétel.

Örülök, hogy ide nem egy lakópark, hanem egy sportlétesítmény épült. Ez egy új fejlődési lehetőség a városnak, hiszen Almádi körbe van építve, és itt mégis egy új városrész alakulhat ki. Bízunk benne, hogy sok almádi sportsiker részesei lehetünk ezen a pályán

– fejezte be Kontrát Károly.

A létesítményt nemcsak a helyi futball-sportegyesület használja, hanem a tervek szerint iskolai, diákolimpiai események, labdarúgó körzeti, megyei meccseknek is helyet adhat, és a lakosság előtt is nyitva lesz. A csapatok már karácsony előtt birtokba vehették a létesítményt, és az első edzéseket is megtartották.