Átadták a „Balatoni Régió Közbiztonságáért” díjat

Dr. Vörös Péter, az Országos Mentőszolgálat Közép-dunántúli Regionális Mentőszervezet igazgatója felterjesztésére, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületének díjbizottsága döntése alapján 2020-ban a „Balaton Régió Közbiztonságáért” díjban Somlai Artúr, az Országos Mentőszolgálat Közép-dunántúli Regionális Mentőszervezet Veszprém Megyei Irányító Csoport vezetője részesült. A testület a díjat 2020-ben immáron 15. alkalommal adtak át, – a mai díjazottal együtt – eddig 54 érdemes személyt kapta meg azt. 

Somlai Artúr 1976-ban született Veszprémben. 1995-ben mint mentőápoló kezdte meg pályafutását a veszprémi mentőállomáson és még abban az esztendőben mentőszakápolói képesítést szerzett. Tanulmányait szakmai területen folytatta, így egészségtan tanári diplomát szerzett. Munkába állása óta teljesít elhívatott szolgálatot az Országos Mentőszolgálat állományában – végig járva a ranglétrát. 2005. február 1. napjától – jelenleg is – a Veszprém Megyei Irányító Csoportban mentésirányítóként, majd rövid idő után mentésvezetőként látja el mindennapi feladatait.

A légimentő szolgálat megalakulása óta immár 14 éve paramedikusként is dolgozik. 2016-ban nevezték ki az Irányító Csoport vezetőjének. Azóta felel teljes Veszprém Megye mentésének irányításáért. A mentésszervezés részeként koordinálja a Balatonon szolgálatot teljesítő minden mentőszervezet, így a Légimentők, az Országos Mentőszolgálat és a Vízimentő egységek munkáját, ezáltal biztosítva azt, hogy akár földön, vízen, vagy levegőben érkezhessen a segítség a lakossághoz a Balatonon, vagy a tó partján.

A légimentőknél elvégzett feladatai révén nem csak a háttérből, hanem közvetlenül is részt vesz az életmentő hivatásban. Balatonfüreden látja el szolgálatát, így a Balatonon, illetve környékén szükségessé váló súlyos állapotú betegek és sérültek ellátásában vállal aktív ellátó szerepet személyesen is az idegenforgalmi szezonban. Pályafutása során szívügyének tekintette, tekinti az állampolgárok mentését, egészségmegőrzését egyaránt. Mindezeken túl kiváló kapcsolatot ápol a Betegszállító Szervezetekkel. A társszervek gyakorlatainak, hivatalos rendezvényeinek gyakori delegáltja, így biztosítva azt, hogy a lakosság biztonsága komplex, egészségügyi és rendvédelmi szempontból is biztosítható legyen. Oktatói végzettsége révén aktív szerepet vállal a mentésirányítás szakmai színvonalának emelésében.

A COVID-19 járvány elején a mentőszolgálat Irányító Csoportjának vezetőjeként „vezényelte” le az ajkai Magyar Imre Kórház kiürítését, a betegek elosztását a Veszprém megyei gyógyintézetekben. A kétnapos művelet során, több mint 100 beteg triázsolását, elosztását, szállítását kellett elvégeznie. Kiemelkedő jelentőségű szerepet vállalt az egyéni védőfelszerelések elosztásának szervezésében, ellenőrzésében, ezek jelentésében, annak koordinálásában. Példamutató személyiség mind vezetőként, mind beosztottként munkahelyén és magánemberként egyaránt.