Átadták a 8-as főút megújult veszprémi Füredi úti csomópontját (MTI)

Átadták a 8-as főút megújult veszprémi Füredi úti csomópontját, a közlekedők a legforgalmasabb szakaszokat – a megyeszékhely és a Balaton közti keresztirányt, valamint a főváros felőli lehajtót – már csütörtök délutántól használhatják az MTI híradása szerint.

 

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere a csütörtök reggeli helyszíni sajtótájékoztatón emlékeztetett, a Balatonalmádi felé vezető irányban egy éve vehették birtokukba a közlekedők az új külön szintű csomópontot, most pedig a Füredi úti korábbi jelzőlámpás kereszteződés vált biztonságosabbá.
A polgármester hangsúlyozta: az átadással Veszprémből ismét mindkét fő irány – Balatonalmádi, Balatonfüred – felé megközelíthető lesz a Balaton és csökkennek az elmúlt hónapokban kialakult torlódások.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a kormány kiáll a fejlesztések mellett. A 8-as út litéri és Füredi úti csomópontjai közti szakaszának megújítása mellett épül a 8-as és 82-es utak összekötése a Veszprém Arénánál, folytatódik a 8-as főút bővítésének tervezése a csatárhegyi csomópontig, a Modern városok programban pedig ötmilliárd forintból belterületi utak is megújulnak Veszprémben – ismertette a képviselő. Hozzátette: lakossági kérésre az elkerülő most átadott kereszteződésénél is épül zajvédő fal.

Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese kiemelte: a 8-as főút Veszprém környéki szakaszainak megújításánál alapvető szempont, hogy a már elkészült részeket minél hamarabb birtokba vehessék a közlekedők. Így tettek az Almádi úti csomóponttal is tavaly, valamint a litéri és a veszprémi Budapest úti csomópont között elkészült kétszer két sávos szakasszal is. Tájékoztatása szerint a Füredi úti csomópontban csütörtöktől a Veszprém-Balatonfüred keresztirányt és a Budapest felőli lehajtót is használhatják már a közlekedők, és folyamatosan adják át a további lehajtókat is.

A NIF Zrt. korábbi tájékoztatása szerint a veszprémi elkerülőt a litéri és a Füredi úti csomópont között 7,5 kilométeren újítják meg kétszer két sávos útpályával és külön szintű csomópontok építésével mintegy 25 milliárd forintból.