Aszófő bajban van: betonüzem, sittlerakó és húsüzem a Balaton mellett

Az észak-balatoni Aszófőn időnként napi 50-100 kamion halad át. Betonkeverők és sittszállítók szelik át a falu utcáit és a közeli erdőket az országosan védett aszófői téltemető-tanösvény mellett. A Balaton-parti falu külterületén egy betonüzem után most új húsüzem is épül, védett vízbázis tőszomszédságában – derül ki egy friss helyi civil összefogás által készített Aszófő Hangja nevű kiadványból. A civileknek eddig nem sikerült fellépniük a tavaly óta egyre durvuló helyzet ellen, ezért jogi lépésekre készülnek.

Épülő üzem és sitthegyek látványa csúfítja a tájat a Balaton mellett Aszófőnél (olvasói fotó)

 

„Szó sem volt erről” – fogalmaznak a helyiek, állítva, hogy arról semmiféle előzetes tájékoztatást nem kaptak, ami most zajlik a településen. Mint mondják, idén nyáron már tarthatatlanná vált a helyzet Aszófőn. A csendes kis falun kamionok tucatjai dübörögnek át, volt biciklis gázolás is, a közeli erdei útból murvás kamion utat csináltak az erdő megcsonkításával, száll a por, zaj van, élhetetlenné vált a falu pár ipari beruházás miatt – sorolják a panaszokat.

A Pécsely felől Aszófőre érkezőket pár éve még balatoni panoráma és az út mentén legelésző lovak látványa fogadta, amit mára épülő húsfeldolgozó üzem és építési törmelék-hegyek tarkítanak. Mindez a Balatontól mindössze másfél kilométernyire. A civilek szerint vitatott, hogy mit enged meg a helyi építési szabályzat és a Balaton-törvény, de mindenképpen szeretnék, ha menteni tudnák a falu környezetében azt, ami még menthető.

 

Az Aszófő Hangja nevű új kiadvány így kezdődik: 

„Aszófő bajban Civil összefogásunk az elmúlt hónapokban alakult. Az Aszófőt érintő szélsebességű változások miatti aggodalom hozott össze bennünket. Sokfélék vagyunk, helyi lakosok és nyaralótulajdonosok egyaránt. Egy dologban azonban egyetértünk: úgy gondoljuk, hogy nagy bajban vagyunk, ha nem fogunk össze még többen Aszófő értékeinek megőrzése érdekében.

Nagy a baj, mert a balatoni ingatlanfejlesztési hullám az elmúlt két évben elérte Aszófőt is. Aggódunk, mert úgy látjuk, hogy rövid távú vállalkozói érdekek zsákmányolják ki szeretett falunkat a szemünk láttára. A folyamatok olyan gyorsak, hogy a fejünket kapkodjuk szinte minden héten: egyre több lesz a belterületi parcellázás, egyre pusztul csodálatos természeti környezetünk a külterületeken, egyre úsznak el az esélyeink egy élhető, a helyiek közösségét kiszolgáló falusias település megtartására.”

 

Segítség se az önkormányzattól se máshonnan nem érkezett eddig

Gazdasági övezeti besorolású külterületről van szó, amit bérel a betonüzem, amelynek létesítéséhez nem kell engedély – magyarázza a helyzet kialakulásának körülményeit Schmidt Attila, a novemberben indult helyi civil mozgalom egyik tagja.

„A betonüzem mellett 2-3 méternyi magasságban sittet terített szét egy másik vállalkozás, szintén bérelt területen, környezetvédelmi engedélye nem ismert. Az ezek mellett épülő húsüzemről sincs semmi információ. A jegyző hárít, a főépítésznek, a nemzeti parknak nem ügye, az önkormányzat meg nem akar semmit tenni. Csak azt látjuk, hogy folyamatosan épül a húsüzem, amiről annyit sikerült kideríteni, hogy egy szlovák cég projektje, amelynek megvalósítását a magyar állam 467 millió forinttal támogatja”

– meséli.

Van itt még más is. Elmondása szerint a december 6.-i közmeghallgatáson szerzett csak tudomást és fel is háborodott a helyi lakosság egy belterületen tervezett kempingről. Az megyei főépítész ugyan nem javasolta, a településvezetés azonban már a helyi építési szabályzatot is módosította a megvalósításáért – teszi hozzá. Egy biztos, a közvetlen szomszédságot és a lakosságot nem kérdezték meg egy olyan beruházástól, ami alapvetően változtatná meg a falu egy részét – hangsúlyozza.

„Nem szeretnénk a térség ipari parkjává, szemétlerakójává válni. Egy Tihany és Balatonfüred melletti falunak nem jelentheti ez a fejlődés útját, hanem a pihenésre, a kulturális- és természeti értékeire, az értéket-kereső turizmusra kellene építenie, a mezőgazdasággal és ökológiai-gazdálkodással összhangban, amire akadnak jó példák is” – fogalmazott Schmidt Attila. Hozzátette, a civil összefogás nem kívánja senkinek megmondani, hogy mit kell tenni, de azt szeretné elérni, hogy az itt élő emberek korrekt tájékoztatásával és akaratával összhangban szülessenek döntések. A panaszok orvoslására pedig többféle jogi lépést is tenni kívánnak, mint mondta.

Ilyen törmeléket hordanak tömegével Aszófő külterületére (olvasói fotó)