Árveréssel fejeződött be a nemzetközi kőfaragó- és kőszobrásztábor Alsóörsön (Napló)

Immár tizenhatodszor rendezték meg a településen a Nemzetközi Kőszobrász, Kőfaragó Szimpóziumot, ahol amatőr és profi szobrászművészek találkoztak. Az idei téma a szabadság volt.

Tizenöt éven keresztül Both Gábor lelkesen, odaadóan szervezte a kőfaragó tábort, de ebben az évben úgy döntött, hogy átadja másoknak a szervezési lehetőséget.

“Első ízben került most az alkotók kezébe ez a rendezési lehetőség. Tíz személynek biztosítottunk szállást, étkezést, vöröskövet, és mindent, amivel ez együtt jár. Volt egy olasz és egy cseh szobrászunk is, így valóban nemzetközi táborról beszélhetünk. A többiek pedig az ország számos pontjáról érkeztek, nemcsak a környékről, hanem Piliscsabáról, Budapestről és Szentendréről is. Itt szeretném megköszönni az önkormányzat támogatását, külön kiemelve Hebling Zsolt polgármestert” – mondta a lapnak Koreny Viktória, az egyik szervező, akinek a munkáját Barany György és Simon Dániel segítette.

Az elmúlt években a tűz, az öröm és az erotika is képviseltette magát. A szabadság szintén elég fontos helyet foglal el az életünkben, szépen kibontható téma. Mindezzel pedig kifejezték azt is, hogy ez a mostani tábor milyen formában folytatódik majd a jövőben.

Az augusztus 19-én bezárt kőfaragó tábor árveréssel ért végett. Az egyik legdrágább kikiáltási árat Luciano Longo olasz szobrászművész Nimph of the Balaton című alkotásáért fizették, mintegy 200 ezer forintot. Koreny Viktória Földöntúli szabadság című szobrát az alsóörsi önkormányzat nevében Ferenczy Gábor alpolgármester vásárolta meg 90 ezer forintért és a többi alkotás is elkelt.

Ferenczy Gábor köszönetet mondott Both Gábornak, aki tizenöt éven keresztül szervezte a kőszobrász-találkozókat, és a mostani tábor szervezőinek is. Az önkormányzat a jövőben is támogatja az alkotótábort. Jövőre ugyanebben az időpontban, ugyanezen a helyszínen lesz a szimpózium, és az álom lesz a téma.