Árrobbanás várható a balatoni szállásoknál? (penzcentrum.hu)

Ahogy közeledik a húsvét időszaka, úgy emelkedik a leadott foglalások száma is. Januárban 100 ezer új vendégéjszakát rögzítettek áprilisra, februárban a foglalások napi átlagos száma 33 százalékos növekedést mutat. Májusra eddig 625 ezer vendégéjszaka realizálódott az NTAK-ban, ez 11 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Jól látszik tehát, a foglalások száma napról napra emelkedik, az emberek kétségbeesetten várják már, hogy utazhassanak.

2021. áprilisra 518 ezer vendégéjszakányi foglalás szerepel jelenleg az NTAK-ban, ennek 34 százallka a tavaszi szünetre érkezett, tavaly áprilisban összesen 304 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a hazai szálláshelyeken.

A tavalyi trendeket figyelembe véve jól látható, hogy felértékelődött a belföldi utazás, a vendégek biztonságosabbnak érezték a hazai úti célokat. Persze nagy kérdés, hogy mikortól indulhat el ténylegesen a turizmus, hiszen november 11. óta csak üzleti céllal lehet igénybe venni a kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatásait. A jelenlegi helyzet szerint, pedig nem hogy könnyítésekre, de sokkal inkább szigorításokra számíthatunk – írja a penzcentrum.hu.

Ahogy azzal tavaly a nyári szezon közepén foglalkoztunk, őrületes mértékben elszálltak a szállások árai 2020-ban, főként a Balaton partján. Hogy idén is erre kell számítani, azt Bártfai Endre, a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának mesteroktatója is megerősítette:  biztos hogy várható drágulás, de olyan mértékű, mint amilyen tavaly volt, idén talán nem lesz.  Azt gondolja, teljesen normális dolog, hogy az árak mennek felfelé, pláne egy ilyen nehéz helyzetben. Ahogy mindenki kiszabadulhat, a kereslet megnő, ami nyilvánvalóan nyomot hagy az árakon.

Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy belföldön is csak vakcinaútlevéllel vagy friss negatív teszttel vehetjük majd igénybe a kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatásait, Bártfai Endre azt mondta, az iparág szereplőinek el kell majd egy bizonyos ponton gondolkodni azon, hogy miképp tudják a lehető legnagyobb védettséget biztosítani mind a vendégek, mind pedig az alkalmazottaik részére. Szerinte nem ördögtől származó gondolat, hogy a fent említett biztosítékok valamelyikének birtokában lehessen csak szállást foglalni.

Ha beindulnak az utazások, feltehetően nagyon hirtelen fog történni minden, de nagy kérdés, hogy az amúgy is munkaerőhiánnyal küzdő szektorban, ahonnan időközben elszivárogtak a munkavállalók, honnan lesz megfelelő számú ember?

A szakember szerint a személyzet óriási gondot fog okozni. . Nagyon sokan vagy kényszerből, vagy egyéb okokból pályát módosítottak. Az a kérdés, hogy őket vissza lehet-e csábítani a pályára? Akik eddig is külföldön dolgoztak szállodaiparban, azok alig várják, hogy mehessenek már vissza, és egy pillanatig nem gondolkodnak magyarországi munkában. Az is kérdés, hogy a fizetésekre ez milyen hatással lesz? Emelkedni fognak az amúgy alulfizetett szektorban? Ha igen, akkor az biztosan megjelenik a szobaárakban is.