Áremelés drágíthatja a balatoni fejlesztéseket (sonline.hu)

A 2018-as költségvetés elfogadása fel fogja gyorsítani fejlesztési folyamatokat – mondta Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke a szervezet legutóbbi, siófoki ülésén. Arról is beszélt, hogy sok TOP-os forrás jut a magyar gazdaságba, de szűkös az építőipari kapacitás és mennek fel az árak.

A balatoni fejlesztésekhez kapcsolódó kormányzati döntésekről tájékozódtak a Balaton Fejlesztési Tanács tagjai a Siófokon tartott május 26-i ülésen. Bóka István, a szervezet elnöke úgy fogalmazott: szeretnék látni, hogy az illetékes minisztériumok hol tartanak a több százmilliárdos fejlesztési forrással rendelkező balatoni program végrehajtásában. Hozzátette; nagy a remény, hogy nemcsak a több mint 360 milliárd forintos keret, hanem jóval nagyobb összeg lesz elkölthető a Balatonnál. Úgy véli, a 2018-as költségvetés elfogadása fel fogja gyorsítani fejlesztési folyamatokat.

A BFT elnöke veszélyt lát abban, hogy elképesztő mértékben nőnek a kivitelezések árai, az elmúlt egy évben közel húsz százalékos drágulás történt. Mint mondta, az összes TOP-os forrás rá lett öntve a magyar gazdaságra, ám szűkös az építőipari kapacitás, dolgozó munkás alig van. – Mennek fel az árak és nem biztos, hogy például az észak-balatoni vasútvonal villamosítására, vagy a balatoni kerékpárút építésére szánt keret elég lesz – hangsúlyozta. Szerinte kulcskérdés, hogy a hazai források milyen módon állnak rendelkezésre, ezért drukkolnak a 2018-as költségvetés mielőbbi elfogadásáért.