Aránytalan szigorról beszélnek a balatoni vendéglátósok (hvg.hu)

Nem értenek egyet azzal, hogy kisebb szabálytalanságok miatt bezárassanak egy-egy üzletet, ezért jogszabály-módosítást kezdeményeznek – hvg.hu.

Jó szezont zártak idén a dél-balatoni kereskedelmi és vendéglátó vállalkozások, de érdekképviseletük szerint jogszabály-módosításra lenne szükség az online pénztárgépek használatának ellenőrzésében. Kertész Rezső, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének társelnöke az InfoRádiónak elmondta: a bevételek körülbelül hasonlóak, vagy körülbelül 10-15 százalékkal magasabbak, mint az előző évben voltak, de sokan 10-15 százalékos áremelést is végrehajtottak, ami messze nem az a mérték, amennyit kellett volna, mert a költségek ennél jóval nagyobb mértékben nőttek.

Kertész Rezső azt is közölte, hogy a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete a térség országgyűlési képviselőjének támogatásával jogszabály-módosítást kezdeményez az online pénztárgépek használatának ellenőrzésében.

Nem értenek ugyanis egyet azzal, hogy kisebb szabálytalanságok miatt, mondjuk a pénztárgépek megkésett szervizelése miatt bezárassanak egy-egy üzletet. Úgy vélik, túl szigorú és aránytalan a jogi szabályozás, ami az online pénztárgépek használatával kapcsolatos szabálytalanságokat értékeli.

A vállalkozók emellett nagyobb rugalmasságot is kérnek a hatósági ellenőröktől, mert azok sokszor a főétkezési időszakokban jelentek meg, feltartva ezzel egy-másfél órára is az ellenőrzött vendéglőben a személyzetet.