Aranyóra, aranytoll, vadászpuska volt a betörők zsákmánya

Az egyik helyen 40 milliós volt a kár, mert egy vállalkozó a munkásait akarta kifizetni az összegyűjtött pénzből, de eltűntek aranytárgyak, vadászfegyverek és egy Q7-es Audi is. A két betörésnél összesen 50 millió forintos zsákmányra tettek szert az elkövetők. A jelek utazó bűnözőkre vallottak, s a nyomozásba a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon kívül bevonták az Nemzeti Nyomozó Irodát, a TEK-et és a BRFK bevetési osztályát is. Az ügyről pénteken tartottak sajtótájékoztatót a megyei főkapitányságon.

Szijártó István főkapitány-helyettes elmondta: bármilyen profik voltak a betörők, mégis elkövettek egy hibát, mert a helyszínen megtalálták az egyikük DNS-ét, amit azonosítottak a genetikus szakértők. Ezután a férfi mozgását visszakövetve a nyomozók az M7-es autópálya székesfehérvári pihenőjében, egy benzinkút kamerafelvételen felismertek vele egy másik férfit, akinek a cipőlenyomatát megtalálták mindkét háznál. Ezek után a rendőrök nyolc helyen tartottak házkutatást, és Szigetszentmiklóson, illetve Budapesten elfogtak egy 43 éves és egy 34 éves férfit, a testvérpár Sz. Csabát és Sz.Vilmost.

Több 10 millió forint értékben foglaltak le tőlük vagyontárgyakat, amelyek egy része gyaníthatóan betörésekből származik, mert rafináltan eldugták a házon belül. Találtak aranytollat, egy falikút mögé rejtve 12 aranyórát, amelyek darabja 1-3 millió forint értékű. Egy ablakpárkány alól régi pénzérme gyűjtemény került elő, a klímaberendezésből pedig a betöréseknél használt mobiltelefonok. Az Audit is megtalálták külterületen, de borssal teleszórva, sárral kikenve, hogy a nyomokat eltüntessék.

Aranyóra, aranytoll, vadászpuska volt a betörők zsákmánya

Kitépték a falból a lemezszekrényeket

A betörők nem tippre mentek, de jól szituált családokat, gazdagnak tűnő házakat kerestek, és megfigyelték a kiszemelt tulajdonosok mozgását. Az egyik háznál a riasztót nem kapcsolták be, míg a másiknál a tettesek lefújták azt. Ugyan az értékeket lemezszekrényekbe rejtették, de ezeket kitépték a falból a tolvajok, ehhez használhatták az ellopott kocsit is. A vadászpuskák hollétét sejtik a nyomozók, valószínűleg vízbe rejthették ezeket, de az időjárás még nem olyan, hogy megtalálhatták volna.

A tulajdonosokat keresik a rendőrök

Az ügyben a Vagyonszerzési Hivatal segítségét kérték, hogy a lefoglalt tárgyakból kártalanítsák a sértetteket. A tárgyak jó része lopásokból származhat, ezek tulajdonosait még keresik a rendőrök. A testvérpár mindkét tagját letartóztatásba helyezte a bíróság az ügyészség indítványára. Lopással és lőfegyverrel visszaéléssel gyanúsítják őket. Az egyik férfinek korábban hivatalos személy elleni erőszak, illetve közfeladatot ellátó személy elleni erőszak is volt a rovásán, ezért volt szükség a TEK bevonására az ügyben – a sonline.hu beszámolója szerint.