Apuka lett Totó, a keszthelyi sztárhattyú (likebalaton.hu)

Totó két éves, tojásként találtak rá egy balatoni vitorlázás során, majd saját teste melegével keltette ki megmentője. Néhány napos korában került a keszthelyi Festetics-kastély Madárparkjába, ahol Rigó Gábor vette a szárnyai alá. A hattyú és gazdája közötti kapcsolat annyira erős, hogy a madárnak eszébe sincs se elúszni a Balatonon, se elrepülni. A Madárpark a közelmúltban befogadott négy hattyúárvát, ami jól sült el, Totó bevállalta a pótapaságot – a likebalaton.hu beszámolója szerint. 

Bővült a család (Fotó: Mészáros Annarózsa/LikeBalaton)

 

 

Apaszerepben

– Totó embernek képzeli magát, a többi hattyúval nem tud mit kezdeni, fél is tőlük. Most meglepve tapasztaltam, hogy ezt a négy kis apróságot elfogadja, terelgeti – mondja Gábor. – A madár azt hiszi, ezek a fiókák a mi kicsinyeink, hiszen én hoztam ide hozzá a madarakat. Totó gúnár, hímként az lenne a feladata, hogy a nem az ő fészkéből származó fiókákat elűzze, akár meg is ölje, de ő nem idegen hattyúként tekint a kicsikre, hiszen úgymond tőlem kapta őket, azt hiszi, ezek az én gyerekeim. A négy apróság, mivel nekik vannak emlékeik a hattyú szüleikről, most Totót tekintik az apjuknak, őt követik és nem engem.

 

– Hogyan került a Madárparkba ez a négy csöppség?
– Egy kolléganőmet hívta fel az ismerőse, hogy négy elhagyott libafiókát talált egy falu széli út mentén, mit kezdjen velük. Az átküldött fotók alapján a kolléganőm beazonosította, hogy ezek bizony nem ludak, hanem hattyúk lesznek. Mivel a környék átfésülése után nem találták meg a fészket és a szülőket, az árva madarakat elhozták hozzánk. Mi nem egy állatmenhely vagyunk, alapesetben nem fogadunk be mentett madarakat, őket kivételesen, Totó miatt neveljük fel.

 

(Fotó: Mészáros Annarózsa/LikeBalaton)

 

– Itt fognak felnőni?
– Terveim szerint az őszig nevelem őket, aztán egy engedéllyel rendelkező állatparknak, állatkertnek adom tovább a hattyúkat, hiszen ők sem lesznek kirakhatóak a Balatonra. Totónak nem fognak hiányozni, hiszen a természetben is leválnak a szülőktől a fiókák, hogy azok tavaszra új fészket rakhassanak.

Lubickolnak, majd visítoznak

Bár Totónak kétévesen még nem lennének saját fiókái, ráadásul gúnár, mégis egész jól elvan a kicsikkel. A hattyúknál a tojó az, aki terelgeti a kicsiket, aki a szárnyai alá veszi őket.

Erre azért van szükség, hogy a kicsiket megzsírozza. Ha a hátára ülnek, vagy kint a parton a szárnyai alá másznak, akkor az ő tollán levő zsírból kapnak, és az védi őket. A fiókáknak még nem működik a zsírzója, így úszás közben viszonylag gyorsan átvizesedik a tolluk, és elsüllyednének.

„Naponta négyszer engedjük be őket a kis tóba, ahonnét Totót követve jönnek ki. Amikor elkezdenek visítozni, mert már vizesek és fáznak, szólok Totónak, hogy jöjjenek kifelé. Nagyjából másfél óra alatt száradnak meg” – számolt be Rigó Gábor.

A hattyúkról a likebalaton.hu további képeket is közöl.