Április 6-tól nyújthatóak be az agrárium idei Egységes Kérelmei

Április 6-tól nyújthatják be az agrárium szereplői az Egységes Kérelemre vonatkozó kifizetési igényeiket. A kérelmeket idén is kizárólag az erre rendszeresített elektronikus felületen keresztül fogadja a Magyar Államkincstár. Tavaly több mint 16 milliárd forint összegű támogatásban részesültek ebből a csomagból a Veszprém megyei gazdák.

Az Egységes Kérelem 2020-ban 43 kifizetési igényt foglal magában, köztük az agrártámogatások legnagyobb részét kitevő területalapú támogatást (SAPS) és az állatlétszám alapú támogatásokat. A területalapú támogatás lényege, hogy meghatározott művelési kötelezettség mellett, hektáronként jogszabályban megállapított összegű támogatást igényelhetnek a gazdálkodók. Legalább ilyen fontosak azok a jogcímek is, amelyek az egészséges élelmiszer-alapanyag előállítást, vagy az ökológiai sokszínűség megőrzését támogatják.
A kitöltési felület a Magyar Államkincstár e-ügyintézési felületén érhető el. A jelenleg hatályos jogszabály értelmében a szankciómentes kérelembeadásra a 2020. április 6. és 2020. május 15. közötti időszak áll rendelkezésre.

A 2019. évi kérelmekhez kapcsolódóan a területalapú közvetlen támogatások és az átmeneti nemzeti támogatások keretében már összesen 347 milliárd forint támogatáshoz jutottak hozzá a termelők. A 2019-es végkifizetések 2020. június végéig befejeződnek, a következő három hónapban mintegy 122 milliárd forint kifizetésére számíthatnak a magyar mezőgazdasági termelők a tavalyi kérelmeikhez kapcsolódóan. A kérelmeket idén is kizárólag elektronikus felületen keresztül fogadja a Magyar Államkincstár.