Apartmanház épül az egyetlen kisbolt helyén Zamárdiban (Népszava)

A kis üzletet, parkjukat féltik a zamárdi Rózsa tér környékén élők, az ABC helyén ugyanis ingatlanfejlesztés kezdődik, s ezzel újabb zöld sziget szűnik meg a tópart közelében. Bár a nagybevásárlásokat az elmúlt években már mindenki a siófoki multiknál intézte, friss kenyérért, felvágottért, tejtermékért, az ebédhez hirtelen szükséges hozzávalókért a Rózsa téri boltba jártak. Éppen ezért érte őket kellemetlen meglepetésként, hogy kiderült, a bolt és a parkoló területét megvásárolta a siófoki Black Real Invest Kft., mely ABC helyett apartmanházat képzel a területre.

Fogalmunk sem volt róla, hogy a bolt nem közterületen áll: az önkormányzat a kétezres években értékesítette az ABC telkeit, előbb az üzletet, majd a parkolót

– idézi a Népszava a kisbolt megmaradásáért küzdő civil tömörülés, a Közért Kollektíva egyik tagját.

A lap által lekért tulajdoni lapból kiderült, a terület az elmúlt években többször gazdát cserélt, kétszer jelzáloggal is terhelték, mielőtt a tavaly október közepén, két héttel a vásárlás előtt alapított Black Real Invest megvásárolta volna. És miután az önkormányzati értékesítéskor a kisváros akkori vezetése elmulasztotta, hogy rendelkezzen a profilmegtartási kötelezettségről, így az új tulajdonos nyugodtan elbonthatja a kisboltot. Ráadásul az apartmanház felhúzásához sem kell egyeztetnie a környékbeliekkel, ugyanis a téren álló egységnek nincsenek közvetlen szomszédai.

A közelmúltban összevont, 527 négyzetméteres terület már csak azért is vonzó egy ilyen projekt számára, mert bár az üdülőházas övezetben 20 százalékos beépítettséget és 4,5 méteres épületmagasságot engedélyez a helyi szabályozás, a bolt és a parkoló vegyes területnek számít, melynek 40 százalékát lehet beépíteni, s a maximális magasság is 6,5 méterre nő. Azaz a száz négyzetméteres alapterületű épület helyett bő kétszázast lehet építeni, ráadásul kétszintest – sőt, penthouse-zal akár hármat –, ami megtérülés szempontjából igencsak előnyös.

A civilek mindent megpróbálnak, a beruházást ellenző petíciót több, mint ezren írták alá, a társadalmi egyeztetésen bő ötszázan vettek részt, s a jogi útról sem mondtak le, ugyanis az általuk megkérdezett jogászok szerint talán két közeli szomszédnak lenne esélye megvétózni az építkezést. Sok idejük azonban nincs: információk szerint a bolt bontása február végén megkezdődik, s utána máris következhet az építkezés.

Megvizsgáltuk a jogi lehetőségeket, de ha valamilyen ürüggyel megakadályoznánk az építkezést, komoly kártérítést kellene fizetnie a településnek, ami nem fér bele az amúgy is szoros büdzsénkbe

– mondta a lapnak Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere. Kifejtette: az elmúlt években sorra épültek a társasházak a Balaton körül, ami a magánvéleménye szerint önmagában nem lenne gond, csak éppen nem társultak hozzájuk szolgáltatások. Ebben az esetben is ez a legfőbb probléma szerinte: a városképet nem fogja annyira zavarni egy új apartmanház, ugyanis a környéken már több ilyen akad. Viszont a bolt megszűnése gond, hiszen a nyári időszakban eltűnik egy szolgáltatás.

A városvezető szerint más kérdés, hogy a régi tulajdonos szerint a boltot nem lehetett már rentábilisan működtetni, mivel a nagybevásárlásokat nem nála bonyolították a helyiek és a nyaralók.

Próbáltuk javasolni, hogy az új épület alján alakítsanak ki egy boltot, de nem volt rá fogadókészség. Persze befektetői szempontból megértem, kevésbé vonzó egy apartman, ha alatta állandóan nagy a forgalom. Éppen ezért keressük a megoldást, hogy legalább bolt nélkül ne maradjon a környék: a környező utcákban két egység is nyílik majd elvileg, az egyiket az önkormányzat tervezi kialakítani és bérbe adni

– fejtette ki Csákovics Gyula.