Anafilaxiás sokk esetében segítő injekciót kapnak a keszthelyi oktatási intézmények (tvkeszthely.hu)

Életmentő injekciót kaptak a keszthelyi oktatási intézmények. Az EpiPen nevű oltóanyag az anafilaxiás sokk esetében segíthet. A készítményeket az önkormányzat vásárolta meg polgármesteri keretből.

 

Egy oktató videó mutatja, hogyan kell helyesen használni az EpiPent. A hordozható, előretöltött automata injekciós eszköz az anafilaxiás sokk esetén nyújt segítséget. A problémát  akár élelmiszerek, rovarcsípés, gyógyszerérzékenység vagy latexkészítmények is kiválthatják.

Az Egry József Általános Iskolának tegnap adták át a készítményeket. Idén januárban Budapesten halt meg egy kisfiú mogyoróallergia miatt. Sokak szerint ez a gyógyszer segíthetett volna rajta.

„Akkor terjesztettem be azt a javaslatot polgármesteri keret terhére, hogy minden Keszthelyen működő nevelési és oktatási intézménybe, – függetlenül attól, hogy ki a fenntart, önkormányzat, állam vagy akár magántulajdonú intézményről legyen szó – juttassunk el olyan eszközöket, amelyek most meg is érkeztek” – mondta el Nagy Bálint  országgyűlési képviselő, államtitkár, a város korábbi vezetője.

A készítmény hiánycikk volt az elmúlt időszakban, ezért húzódott idáig a beszerzés. Az intézmények dolgozói a következő héten külön oktatáson vesznek részt. Ebben az Alapellátási Intézet segít nekik. Fontos, hogy megtanulják használni az eszközt és hogy felismerjék az anafilaxia tüneteit. Ilyen lehet a nehézlégzés, a nyelv, a szemhéjak vagy az arc duzzanata, a folyamatos köhögés vagy az eszméletvesztés is.

„Elsősorban azért fontos, hogy akik szembesülnek ilyen esetekkel, azok meg tudják ítélni, hogy valóban anafilaxiás sokkról van-e szó. Mik ennek a tünetei, jellemzői. Illetve az injekció felhasználása is egyszerűnek tűnik ugyan, de biztos kézzel, szakavatottan kell alkalmazni ezt. Úgyhogy az oktatás során biztosítani fogunk gyakorlótollat, amivel mindenki saját magán is kipróbálhatja, hogy kell helyesen alkalmazni ezt az eszközt” – ismertette Keszte Gábor, az Alapellátási Intézet vezetője.

Összesen 33 EpiPen kerül az oktatási intézményekbe. A kisebbekhez a 30 kilogramm alattiaknak adható, a nagyobbakhoz a 30 kilogramm felett használható készítmények kerülnek. Tóth Éva igazgató elmondta, ezek birtokában rajtuk kívül a szülők is sokkal nagyobb biztonságban tudhatják a gyermekeket.

„Gyerekekkel foglalkozunk, gyerekekkel dolgozunk nap mint nap. De a gyerek az sosem önmagában értendő, hanem a gyerekek mögött családok állnak. És azt gondolom az a jó pedagógiai szemlélet, hogyha mi úgy fordulunk a gyerekekhez és úgy bánunk velük, mint hogyha saját gyerekeink lennének. Mindannyian szülők is vagyunk, akik itt tanítunk és alapból ez a hozzáállásunk, hogy szülőként, anyaként is tekintek a gyerekekre. Tehát ezért nagyon-nagyon fontos ez a szemszög és ez a szempont is.”

Az önkormányzat folyamatosan tartja a kapcsolatot az intézmények vezetőivel. Ha szükség lenne rá, továbbra is számíthatnak a támogatásra – a Keszthelyi TV híradása szerint.