Amit tudni akarsz a szörfözésről, de eddig nem volt kitől megkérdezned (veol.hu)

Boros Ádám 35 éve lépett a világot jelentő szörfdeszkára, és ugyan azt nem ígéri, hogy te leszel a Balaton Patrick Swayze-je, de állítása szerint van az a szint, amire bárki eljuthat, ha szeretne megtanulni szörfözni.

Jön a nyár, vele a meleg, és már régóta gondolkodsz azon, hogy a lángosevésen kívül valamilyen más vízi sportot is ki kellene próbálnod? Gyerekkorod óta arról álmodozol, hogy bongyor szőke fürtjeid lesznek, és laza mosollyal ugratsz át divatos deszkáddal a négyemeletes hullámokon, miközben tucatnyi Pamela Anderson-hasonmás ovációjától visszhangzik a part? Akkor ki kell ábrándítsunk, ez nem így működik – ám aki komolyan gondolja a dolgot, az nagyon is hasznos tanácsokat kaphat Boros Ádámtól, aki idestova 35 éve szeli a Balaton és az Adriai-tenger hullámait.

Hogyan kezdjen neki, aki szeretne megtanulni szörfözni? Kell hozzá oktató, vagy önállóan is menni fog?

Mindenképpen gyorsabb, ha van oktató, de megy önállóan is, természetesen affinitás, egyéni képességek, egyensúlyérzék, életkor és egyéb tényezők függvényében gyorsabban vagy lassabban. Egy oktató a parton egy forgócsuklós mechanizmusra installált szimulátorral (ami tulajdonképpen rendes, komplett szörf bummal, vitorlával) egy óra alatt jól be tudja mutatni a legfontosabb lépéseket, a fordulás technikáját; és mivel szárazon a hullámok sem zavarják a tanulót, egyensúlyozni könnyebb, mint a vízen. Persze meg lehet próbálni mindezt vízben is, csak úgy egy árnyalatnyit instabilabb a mutatvány.
Összességében 1-2 órára nem árt egy oktató, mert tudatosabban és gyorsabban megy vele a tanulás, mint tapasztalati úton, de vannak jó könyvek, netes leírások, videók, amiből szintén össze lehet szedni az alapokat.

Mennyire extrém sport a szörfözés? Veszélyesebb-e például, mint a vitorlázás?

Mindenképpen meg kell tanulni esni, mert a műanyag árbóc is jól fejbe tud vágni, ha aláesel, a régi alumíniumárbócok meg főleg; ágyékkal is fájdalmas ráesni az árbócra, és azért a víz is tud ütni 30-40 kilométeres sebességnél – és akkor még a más vízi járművekkel való karambol lehetőségét vagy az esetleg lecsapó vihart nem is említettük. Mentőmellény használata szélcsendben is kötelező – és nem véletlenül.

Milyen felszerelést vegyen a kezdő?

Nagyon gagyi vacakot nem érdemes venni, de használtan 100-150 ezerért (egy jobb mobiltelefon vagy egy elfogadható minőségű kerékpár áráért) már tűrhető szettet lehet összerakni. Kezdetnek nem kell nagyon kis űrtartalmú deszka (persze ez a szörföző súlyától is függ), mert az az instabilitása miatt még nehezebb tanulási folyamatot jelent, illetve gyenge szélben elmerül a sportoló alatt (nagy szélben is elmerülne a liter/testsúly aránya miatt, de a szél kiemeli, amikor siklani kezd). Kis deszkával a hagyományos elindulást nem is lehet megtanulni, mert belemerül a vízbe, csak wasserstarttal lehet indulni vele.
Ez viszont kezdőknek nem könnyű, plusz bizonyos szélerősség elengedhetetlen hozzá. Tehát tanuláshoz egy kevésbé mai és menő, nagyobb cucc a tökéletes. Ha valaki megengedheti, szerezzen be két komplett szettet, egy nagyobb testet és vitorlát a gyenge szeles cirkáláshoz, illetve egy kisebb testet és vitorlát az erős szeles időszakra a hasításhoz és a trükközéshez. Árban a felső határ itt is a csillagos ég.
Szörfruhára annak van szüksége, aki áprilisban vagy októberben merészkedik a vízbe, mert hamar ki tud hűlni szélben és 18 fokos vízben az ember, ha fázik a lába, a dereka, a mellkasa. Ilyen időben mindenképpen javasolt legalább egy térdig/könyökig érő neoprén ruha plusz cipő; ezenkívül egy ülőtrapéz sem árt, mert kíméli a derekat és a kezet száguldás közben, de némi alaptudás után ajánlott csak használni, mert addig csak fokozza az eséssel járó veszélyeket.

Milyen az ideális terep a gyakorláshoz?

Kezdőknek gyenge, egyenletes erejű és irányú szél az optimális, és a tanulás terepe mellig, nyakig érő víz, illetve kísérőcsónakkal/szörffel segítő oktatóval beljebb – strandolók között nagyon balesetveszélyes az első esések kivitelezése. A haladási irány megválasztásánál ajánlott figyelembe venni azt a biztonsági aranyszabályt, hogy a kiindulási pontunktól eltávolodni legyen nehezebb, mint visszatérni ugyanoda – ez persze állandó irányú szelet feltételezve igaz -, illetve fontos nyomon követni a szél irányának, erejének gyakran bekövetkező változásait.

Ha tehát feltesszük a kérdést: szabadtéri, 4-5 hónapon át űzhető, minden izmot megmozgató, nagy szabadság- és élményfaktort kínáló, csendes, környezetbarát, szórakoztató és mégsem túl drága vízi sportot keresel? – egyértelmű lesz a válasz: ez a szörfözés!

A teljes cikk a veol.hu oldalon olvasható.