Alsóörsön veszi kezdetét a strandkézilabda-szezon (vehir.hu)

Tizenöt női és tizenöt férfiegyüttes részvételével idén is megrendezi hagyományos strandkézilabda-bajnokságát a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ). A hétvégén Alsóörsön indulnak a küzdelmek.

Több mint három hónap elteltével ismét kézilabdaeseményt rendeznek hazánkban. A hétvégén ugyanis megkezdődik az idei strandkézilabda-idény, természetesen a járványügyi előírások szigorú betartása mellett.

Kötelességünk betartani a kormány járványügyi előírásait. A versenyzőket el kell határolnunk a strandolóktól, noha megfelelő távolságból természetesen követhető lesz az esemény. Minden helyszínen mentőtiszt és mentőautó áll majd készenlétben. Mindent elkövetünk a résztvevők biztonságáért, folyamatos lesz például a lázmérés. Vannak olyanok, akik a családjuk biztonsága érdekben nem vállalták az idei megmérettetést. Akik viszont neveztek, már nagyon várják a rajtot – mondta el a vehir.hu-nak Horváth Péter versenyigazgató, nemzetközi játékvezető.

A vírushelyzet miatt a korábbi években megszokott tíz-tizenkét forduló helyett idén összesen hat kört rendeznek. A kvalifikációs versenyeken elért helyezések alapján pontokat gyűjtenek a résztvevő együttesek. Az augusztus 1-én és 2-án sorra kerülő döntőben – melynek helyszíne egyelőre még nem ismert – a legjobb tíz-tíz csapat szerepel majd. A nemzeti bajnokság győztesei a Bajnokok Tornája döntőjében indulhatnak.

A hazai küzdelemsorozat a június 20-21-ei Magyar Kupával veszi kezdetét Alsóörsön, amely fontos újdonságot is tartogat a résztvevők számára. Amellett, hogy a kétnapos viadal végén kihirdetik a Magyar Kupa-győztest, az első két-két helyezett automatikusan bejut az országos döntőbe. A többi alakulat pedig másfélszeres szorzóval kvalifikációs pontokat szerez, amelyek beleszámítanak a bajnoki versengésbe. Ez által is szeretnék népszerűbbé tenni a strandkézilabda-szezon nyitányát és emelni a Magyar Kupa rangját – húzta alá Horváth Péter, aki a közelmúltban nagysikerű strandkézilabda szakmai anyag online publikálásában működött közre.

A héten pedig – szintén online – strandkézi-specifikus játékvezetői képzést is szerveznek a szövetség illetékesei. Július 4-5-től négy hétvégén át Agárd, a Lupa-tó, Balatonfüred, majd Balatonakarattya várja a mezőnyt.