Alsóörsi Horgásznap és Halfőző verseny (balaton.vehir.hu)

 

Harmadik alkalommal tartanak horgásznapot és halfőző versenyt az alsóörsi strandon. A település polgármestere és a Veszprémvidéki Horgász Egyesület közösen jelentették be az esemény időpontját, ami idén szeptember 16-a, szombat.

Hebling Zsolt Alsóörs polgármestere kihangsúlyozta, hogy a rendezvény  az őszi időszakban a település egyik kiemelkedő programjává nőtte ki magát. Ez is jól példázza, hogy az elmúlt évek alatt kitűnő kapcsolat alakult ki az önkormányzat és a civil szervezetek között.

Tatai Lajos a Veszprémvidéki Horgász Egyesület elnöke elmondta, hogy egyesületük jövőre ünnepli 70. születésnapját, amit méltó módon szeretnének megünnepelni Alsóörsön. Arról is beszélt, hogy a Veszprémvidéki Horgász Egyesület 1948-ban alakult 46 alapító taggal. Az Egyesület taglétszáma 700 – 800 fő között változik, tagjai az egész országból érkeznek. Majd hozzátette: az egyesület a Balatonon, Alsóörsön horgásztanyát és csónakkikötőt tart fenn és ott a kikapcsolódás és pihenés feltételeit biztosítja. A területen 50 magántulajdonú horgász pihenőház, egy közösségi épület – Tanyaház, valamint megfelelő nagyságú higiéniai blokk üzemel. Jelenleg 102 csónakkal rendelkeznek valamint vendégcsónakot is igénybe vehetnek. A horgászversenyre 12 csapatot 3 taggal várnak.                                                     Horgászni fejenként egy bottal és horoggal lehetséges, egy gramm hal egy pont (a kifogott küszök nem számítanak bele a horászzsákmányba). Csapatban és egyéniben díjazzák az első három helyezettet, külön díjat kap a legnagyobb halat kifogó. A  versenyre szeptember 14-ig lehet jelentkezni.

Rátonyi Flóra az Eötvös Károly Művelődési Ház munkatársa elmondta, hogy a kicsiket játszóház várja, a délutáni órákban a Viktória együttes ad koncertet. Az elkészült halételeket is meg lehet kóstolni a helyszínen, egy „pikkely” áráért, ami 500 forint és a helyszínen váltható.
Heiter Sándor az egyesület tagja elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is várják az édesvízi halakból készült különböző halas-ételkülönlegességeket, hogy minél szélesebb gasztronómiai palettán ismerje meg a közönség a minél változatosabb, halból készített ételeket. A halfőző versenyre 3-5 fős csapatok jelentkezését szeptember 12-ig várják a szervezők. Lehet bográcsban, grillen és tárcsán elkészíteni az ételt (csak gázzal lehet főzni!). A leveseknél 15 adagot, az egyéb ételeknél minimum 10 adagot kell elkészíteni. A tavalyi évben isteni finom lecsós halat, halkolbászt, sült keszeget és más finomságot kóstolhattunk a hagyományos „balatoni halászlé” mellett.