Állati jó üzlet kezd lenni nálunk is a kutyás nyaralás (hvg.hu)

A Balatonnál vagy Budapest környékén válogathat a legtöbb lehetőség közül, aki háziállattal szeretne nyaralni. A helyzet akkor nehezedik, ha szeretnék a strandra is elvinni az állatot, és annak sincs könnyű dolga, aki nem autóval megy.

 

Nagy üzlet állatbarát vendéglátóhelyet vagy épp éttermet nyitni – egyre többen jönnek erre rá Magyarországon is. Közelítünk annak az időszaknak a végéhez, amikor muszáj volt otthon hagyni a háziállatokat a nyaralás alatt, mostanra már nagy választék van állatbarát helyekből. A cégek nem csak egyszerű állatbarátságból nyitnak a házi kedvencekkel érkezők felé, amikor nagy a verseny a turizmusban, valamivel ki kell tűnni a tömegből. Az állattartók jó fogyasztói kör: könnyen megtalálja őket a marketing, hajlandóak mélyebben is a zsebükbe nyúlni, és ha egy hely jó, akkor gyorsan elterjesztik egymás között a jó hírét. Ami pedig az állatok okozta károkat illeti, a legtöbb ilyen helyen állítják, egy jól nevelt kutya nem okoz több problémát, mint egy eleven kisgyerek. És kevesebbet, mint egy randalírozó, alkohollal alaposan feltöltött vendég.

Nem véletlen, hogy az ebeket emeltük ki: a szálláshelyek tapasztalatai alapján a nyaralásra vitt állatok nagyjából kétharmada kutya, ami nem is csoda, ha az alapján számolunk, hogy az országban körülbelül kétmillióan tartanak kutyát. A macskákat a legtöbben inkább otthon a barátokra bízzák vagy állatpanzióba adják, madarakat és más kisállatokat viszont sokan szívesen visznek magukkal.

 

Az árakban is családtagnak számít az állat

A kutyabarát szállodákat nemrég részletesebben bemutattuk – azóta az idén nyári szálláshelykínálatot is áttanulmányozhattuk. Az összkép látványos: Budapest, az agglomeráció és a Balaton partja szép tempóban zárkózik fel Nyugat-Európához, az ország többi részén azonban még csak most kezdik felismerni a szállásadók, hogy megéri foglalkozni az állatbarátokkal is. A kutyabarat.hu és a kutyabarathelyek.hu is gyűjti, hova érdemes az állatokkal együtt menni, a két minősítő kínálata alapján a fővárosban és a Balatonnál már nagyon könnyű szemezgetni a lehetőségek között. Ráadásul nem is kérnek el borzasztó pénzeket az állatok szállásáért. A magyar turisták tavaly átlagosan napi 6600 forintot szántak a saját szállásukra, ennél kisebb összeget kérnek el a legtöbben egy kutya befogadásáért. Aki külföldre menne állattal, annak Ausztria, Németország vagy a horvát tengerpart lehet a legjobb választás, ott már hamarabb rájöttek, hogy jó üzletet jelentenek az állattartók.

Ha a kutyát fürdetni is szeretnék, arra Magyarországon most még kevesebb a lehetőség. Igaz, a legtöbb népszerű helyen 2015-2016-ban döntöttek úgy, hogy szívesen látják az állatokat is, van tehát esély arra, hogy később egyre többen választják ezt az utat. A Balatonnál most Balatonföldváron, Fonyódon (itt június közepétől bekerítették és fizetőssé tették a kutyás strandot, embernek, kutyának egyaránt 200 forint a belépő), Balatonbogláron és Tihanyban tudnak kutyák is strandolni, Velencén és a Dunántúl több kisebb vizénél is van már kutyás kemping. A kutyabarathelyek.hu összeállítása a Dunától keletre azonban egyetlen helyet kínál fel, Békéscsaba mellett a Körös-parton.

 

Napi néhány ezresért otthon vigyáznak az állatra

Egyre többen látják meg az üzletet azokban is, akik nem vinnék magukkal a házi kedvencet – ők nem csak kényelemből dönthetnek így, egy macskának például valóban jobbat tesz az, ha maradhat a maga megszokott helyén. A legtöbben rokonoktól, barátoktól kérnek segítséget, de vidéken már napi 500, Budapesten 1000 forint körül már könnyű találni segítőt, aki naponta megeteti a macskát, halakat, házi rágcsálókat vagy madarakat, vagy épp megsétáltatja a kutyát. Ők általában csak lelkes amatőr állatrajongók, a kutyapanziókban viszont jól képzett szakemberek várják az állatokat. Kutyáknak általában napi 2000-3000, macskáknak 1500-2000 forintért biztosítanak szállást és ellátást (néhány helyen, ahol extra szolgáltatásokat adnak, például légkondicionált helyen vannak az állatok, akár ötezer forintot is elkérhetnek), de található olyan hely is, ahol még azt is biztosítják, hogy a gazdi webkamerán át nézhesse az állatot.

 

Csak a nyaralásig eljutni nem egyszerű

Ami az utazást illeti, a legkönnyebb dolguk azoknak van, akik autóval mennek nyaralni. A tömegközlekedés kevésbé állatbarát, bár a változás már itt is megindult. A MÁV tavaly kísérleti jelleggel néhány Intercityre már felengedett kutyákat, de ebből rendszert egyelőre nem csinált. A mostani szabályok szerint az állatokat személy- és gyorsvonatokon, másodosztályon lehet szállítani, akkor, ha a fülke összes utasa megengedi. Ha az állat belefér egy akkora kosárba, amely még kézipoggyásznak minősül, akkor külön nem kell fizetni érte – gyakorlatilag a nagyobb kutyákon kívül minden háziállat ebbe a csoportba tartozik. A nagyobbakra külön díjszabás vonatkozik, és arra is oda kell figyelni, hogy egy évnél nem régebbi oltási bizonyítványt be tudjanak mutatni. Egy utas legfeljebb két macskát, kutyát, madarat, nyulat vagy díszállatot vihet magával. A Volán buszaira egy emberrel egy kutya tarthat. Bármi más állatot a kézipoggyászok szabályainak megfelelően lehet a buszokra felvinni – bár az üzletszabályzatba külön beírták, hogy egy utas felvihet egy vadászsólymot is. (Aki levágni vinne állatot a szomszéd faluba, arra más szabály vonatkozik, mint a turistákra: élő kacsa, liba, pulyka nem mehet fel a buszokra.)

Aki pedig repülővel utazna, és szeretné, hogy a házi kedvence is vele tartson, azoknak a szakemberek nagyon rövid tanácsot szoktak adni: ne. Ha mégis úgy döntenek, hogy magukkal viszik az állatot, akkor mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. A Wizzair, a Ryanair és az EasyJet a segítő kutyákon kívül semmilyen kutyát nem enged fel a gépeire, a hagyományos légitársaságok, valamint a fapadosok közül az Air Berlin és a Norwegian engedi az állatszállítást, de nem olcsón. A kisebb állatok – kivéve a rágcsálókat – repülhetnek az utastérben, a 8 kilósnál nagyobbakat viszont csak a csomagok között lehet szállítani. A cégek azt is korlátozhatják, hogy egy repülőn hány állat lehet, általában 2-3-nál többet nem engednek fel egy gépre. A chipes megjelölés és az egységes európai állatútlevél kiváltása szinte mindenhova kötelező, de érdemes tanulmányozni, hogy a célországban milyen szabályok érvényesek, ezt a Magyar Állatorvosi Kamara részletesen összegyűjtötte.