Államilag támogatott hiányszakmákban indul képzés Marcaliban (marcaliportal.hu)

A következő tanévtől hét állami ösztöndíjjal támogatott szakma tanulható a Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. A lehetőségekről Kerner Krisztinával, az iskola igazgatójával beszélgetett a marcaliportal.hu szerkesztője.

Mit is jelent pontosan a hiányszakma?

A hiány-szakképesítések köréről évente dönt a kormány. Fővárosi és megyei szinten vizsgálják meg, hogy melyek azok a szakmák, amikből az adott területen hiány mutatkozik. Annak érdekében, hogy minél több továbbtanulás előtt álló diák válassza ezeket a képzéseket, kidolgoztak egy támogatási rendszert, ez a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj.

Milyen szakmák kerültek be idén a programba, illetve melyek tanulhatók az iskolában?

Eddig három olyan szakmánk volt, mely hiány-szakképesítésnek minősült, az ipari gépész, a gépi forgácsoló és a női szabó. A nemrég megjelent, 2019/2020-as tanévre vonatkozó javaslat további négy, nálunk tanulható szakmát tartalmaz. Így szeptembertől az előbb említetteken kívül már a cukrász, a pincér, az eladó és a gyakorló ápoló képzéseink is államilag támogatottak lesznek.

Mit jelent ez anyagilag a diákoknak?

A szakközépiskolai képzésre jelentkezők már a kilencedik évfolyam első félévétől ösztöndíjban részesülnek. Ez először egységesen havi 10.000 Ft, majd a második félévtől a tanulmányi átlag alapján növekedhet akár 35.000 Ft-ra is. A szakgimnáziumi képzésben – ez nálunk a gyakorló ápoló – ez az összeg a havi 50.000-ot is elérheti. Ezen kívül a gyakorlati képzőhelyek is biztosítanak ösztöndíjat, így egy jó tanulmányi eredményű, szorgalmas diák akár 70-80 ezer Ft-ot is hazavihet havonta. De természetesen nemcsak ezért érdemes ezeket a képzéseket választani. A szakmai bizonyítvány, illetve az érettségi megszerzése után a biztos elhelyezkedés és a jó jövedelem is garantált.

A teljes cikk itt elolvasható.