Állami tulajdonú balatoni üdülő és tábor kelhet el árverésen (Építész Fórum)

A valamikori Balatonedericsi Gyermek és Ifjúsági Tábort közel 180 milliós kikiáltási áron hirdették meg, míg a MÁV FKG Kft. üdülőjeként ismert, a parthoz jóval közelebbi szántódi ingatlanra csaknem 165 millióról indul a licit.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elektronikus aukciós rendszerében Balatonedericsen a 078-as helyrajzi szám alatti állami tulajdonú, kiemelt térségben elhelyezkedő ingatlant szeptember 30-án hirdették meg árverésre, közel 180 milliós kikiáltási áron – vette észre az Építész Fórum.

A licit október 7-én kezdődik és 14-ig tart. Ahogy a hirdetményből kiderül, a terület Veszprém és Zala megye határán, a település központjától délre, annak külterületén, a Balatontól 300 méterre található, környezetében mezőgazdasági- és üdülőingatlanok, strand és a helyi kemping fekszik. Összesen 15, felújításra szoruló épület van rajta, amelyek a 2012-ig itt működő Gyermek és Ifjúsági Táborhoz tartoztak. A gondnoki épület, a raktár és szertár építésének idejét az 1960-as évekre datálják, a főépület, az étterem és a vizesblokkok az 1970-es években készülhettek el, míg az üdülőépületek az 1980-as és ´90-es években.

A táborban százan is elférhettek, a több mint egyhektáros parkban faházak, kőépület, étterem, közösségi helyiségek, sportpálya állt az itt nyaralók rendelkezésére. A főépületben 32 fő számára volt hely 3-4-5 ágyas szobákban, a fürdőszobás faházakban 68 főt szállásolhattak el 2-4 ágyas szobákban. A terület nagyságánál fogva, és a rendelkezésre álló vizesblokkoknak köszönhetően további sátorozási lehetőség is biztosítható volt a táborban. Az épületek azonban már egy évtizede használaton kívül állnak, műszakilag és esztétikailag is felújítandók, belső burkolataik felújításra/cserére szorulnak – írják.

A másik, jóval szerényebb méretű, ám így is több mint 2200 négyzetméternyi ingatlan Szántódon, a Juhász Gyula utca 9. alatt található, szintén kiemelt térségben, és közel 165 milliós kikiáltási árral hirdették meg. A licitálás már megkezdődött, október 8-ig tart. Ez a helyszín már sokkal közelebb van a Balatonhoz, ami innen néhány tízméteren belül elérhető. Bár a község központja majdnem két és fél kilométerre van innen, a busz- és vasúti megálló csak párszáz méter. Míg a telek északi részén a tó nádassal benőtt, a Juhász Gyula utca északnyugati vége szabadstrandra vezet, a környezetében üdülőépületek vannak.

Az 1970-es évekbeli, „közepes-gyenge műszaki és esztétikai állapotú” főépületben étkezőt, konyhát, társalgót, férfi és női vizesblokkot, valamint gondnoki lakást alakítottak ki, ezen kívül a területen van még 19, alap nélküli faház, ugyancsak a ´70-es évekből eredeztetve.

A balatonedericsihez hasonlóan állami tulajdonú ingatlan korábban a MÁV Zrt. vagyonkezelésében állt, amely 2012 márciusában kötött határozatlan idejű bérleti szerződést a MÁV FKG Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft.-vel. A vagyonkezelői jogokat 2015 óta az MNV Zrt. gyakorolja, értékesítés esetén a bérleti szerződést átadják.