Állami elismerések Budapestről a Balaton-partra (veol.hu)

Életmentő Emlékéremmel tüntették ki azt a négy fiatalembert, aki hősies tettével megmentette egy nő és egy kisfiú életét az elmúlt télen. Veszprém megyéből többen ris magas rangú állami kitüntetésben részesültek az államalapítási ünnepén.

A Belügyminisztériumban csütörtökön megtartott ünnepségen Kontrát Károly parlamenti államtitkár kitüntetéseket adott át: az adományozók megbízásából. 40 köztársasági elnöki kitüntetést, három címzetes főjegyzői és egy nemzetbiztonsági főtanácsosi címet, kilenc Életmentő Emlékérmet és 11 Bátorságért Érdemjelet, valamint két soron kívüli ezredesi előléptetésről szóló állományparancsot nyújtott át személyesen az ünnepelteknek.

A köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje Polgári Tagozatát adományozta Huszár Zoltánnak, Örvényes község polgármesterének, a település fejlesztését, valamint az ott élők életminőségének javítását szolgáló tevékenysége, szakmai pályafutása, valamint az elektronikus közigazgatás központi informatikai alkalmazásainak fejlesztése terén végzett példaértékű munkája elismeréseként.

Ugyancsak ebben a kitüntetésben részesült Schumacher József, Balatoncsicsó, valamint Tósoki Imre, Tihany polgármestere településfejlesztő és közösségteremtő munkája, valamint nemzeti hagyományaink megőrzését segítő tevékenysége elismeréseként. A Magyar Ezüst Érdemkereszt Katonai tagozata kitüntetést vehette át a közel három évtizedes rendőri szolgálata során a helyi lakosság köz- és vagyonbiztonságának megóvása érdekében végzett elhivatott munkája elismeréseként Stumpf Attila rendőr- főtörzszászlós, a Balatonfüredi Rendőrkapitányság rendészeti osztálya szolgálatirányító parancsnoka.

Az ünnepségen vette át tartósan kiemelkedő szakmai teljesítménye elismeréseként a miniszterelnök által adományozott címzetes főjegyzői címet Tárnoki Richárd, a Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője.

A Magyarország Kormánya által adományozott kilenc Életmentő Emlékérméből ötöt Veszprém megyei életmentő kapott meg. Kövesi Balázs és Slemmer Ábel Sebestyén paloznaki, Látos Jenő, Németh Balázs csopaki lakos idén januárban a csopaki strandon egy, a jeges vízbe esett asszonyt mentettek meg. Székely Balázs balatonalmádi épületgépész pedig egy tizenhárom éves fiút egyedül mentett ki a Balatonfűzfői öbölben a beszakadt jég alól.