Aligátorteknőst fogtak ki a Balatonból (likebalaton.hu)

A keszthelyi Libás strandon fogta a különös állatot a megdöbbent horgász.  

Az aligátorteknőst kifogó horgász, Szeles Zsolt a közösségi oldalára is felrakta a különös zsákmányáról készített fotóit, ahol a hozzászólók egy része viccesnek, mások azonban ijesztőnek találták, hogy már ilyen állat is él a Balatonban – írja a likebalaton.hu.

 

Bár nem túl gyakori, de korábban is találtak már aligátorteknőst a Balatonban. Pécsi Tibor, a kőröshegyi teknőspark és mentőközpont vezetője nemrég a lapnak elmondta, hogy jelenleg is őriz öt keselyű- és ugyanennyi aligátorteknőst, amelyeket gondatlan gazdik engedtek el a természetben.

Többnyire a horgászok szólnak neki, ha fura kinézetű páncélost látnak.

Rendszeresen érkeznek hozzám a házi terráriumokat kinőtt kedvencek. Volt olyan év, hogy csaknem negyven ékszerteknős érkezett. Ezek a ragadozók a védett kistestű állatokat pusztítják: halakat, békákat. Természetkárosításnak minősül elengedni őket – mondta Pécsi Tibor, akinél landolt már 22 kilós aligátorteknős is Zala megyéből, s emberre is veszélyes állatokat a Balatonból, Balatonfürednél és Balatonszárszónál is emelt már ki a vízből – nyilatkozta akkor a lapnak.