Alig ötvenen lakják a bájos kis magyar falut: a Káli-medence mélyén bújik meg a piciny Salföld (femina.hu)

Hazánkban a népszerű turistacélpontok mellett egyre többen keresik fel a kevésbé nyüzsgő, mégis gyönyörű helyeket is, nem véletlen, hogy a falusi turizmus is hatalmas lendületet vett. Ilyen hely Salföld is, ami a varázslatos Káli-medence egyik legszebb gyöngyszeme. A femina.hu újságírója a kőtengeréről is ismert települést mutatja be az olvasóknak.

 

Salföld csupán három utcából és hatvan házból áll, lakosainak száma pedig ötven fő, mégis ez a maroknyi ember úgy kötődik érzelmileg a meseszép vidékhez, ahogy kevesen teszik azt lakhelyükkel az országban. Az Ábrahámhegytől három kilométerre fekvő Salföld valóban nagyon szerencsés helyen fekszik: akár öt perc alatt elérhető innen a Balaton, de a gyönyörű Káli-medence és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kapujaként is jellemezhető.

A csodás természeti adottságokat már 900 körül a honfoglaló magyarok is felismerték, hiszen ekkor kezdődött a település története, ezután pedig csak egyre nőtt, szépült és virágzott egészen a török hódítás idejéig. Ekkor szinte az egész falu megsemmisült, és egészen a 18. század elejéig nem is indult itt újra az élet. Végül ismét egyre többen költöztek a festői szépségű tájra, új házakat emeltek, és mezőgazdaságból, állattenyésztésből éltek. Salföld hamarosan több száz lakost számlált, a nagy növekedésnek pedig a II. világháború és az azt követő nehéz idők sem állták útját. Ez a tendencia egészen a ’70-es, ’80-as évekig kitartott, amikor megnőtt az elvándorlási arány, és szinte már alig lakta pár család a települést. Megszűnt az iskola és a helyi tanács is.

A falusi turizmus és a természeti értékek iránti megnőtt kereslet az utóbbi években szerencsére újra fellendítette Salföld életét. Főként nagyvárosból érkezők vettek itt nyaralókat, ám a táj szépsége nagyon csalogató volt, így többen is állandó lakói lettek a községnek. Az utazók részéről is egyre több igény érkezett, hogy szeretnék pár napig élvezni az elragadó környezetet, így már számos kis vendégházzal is büszkélkedhet a település.

A femina.hu írásából még több információt gyűjthet az olvasó a Balatontól alig három kilométerre fekvő településről.