Áldozatsegítők Somogyban  (Zsaru Magazin)

2018 óta működik Somogyban áldozatsegítő szolgálat. A megye minden rendőrkapitányságán dolgozik olyan munkatárs, aki közvetlen kapcsolatban áll az érintettekkel. A három évvel ezelőtt, az országban elsőként indított program tapasztalatairól a Zsaru Magazin azt írja, hogy a rendszer nagyon hatékony.

 

Az áldozatvédelmi munkatársnak a prevenció is a feladata – meséli munkájáról Kitanics Zsuzsanna alezredes, a Somogy Megyei Rend­őr-főkapitányság áldozatvédelmi referense, aki összehangolja a feladatokat.

Ha olyan jellegű a bejelentés, ami a hozzátartozók elleni erőszakra utal, és volt rendőri intézkedés, de nem került sor ideiglenes távoltartásra, illetve a helyszínen a hölgy úgy nyilatkozott, hogy a könnyű testi sértés miatt sem él magánindítvánnyal, mi ezzel a sértettel felvesszük a kapcsolatot, és tájékoztatjuk mindazon lehetőségekről, melyeket igénybe vehet. Keressük az alkalmat, hogy erről négyszemközt is tudjunk vele beszélgetni, és elmondhassuk, milyen lehetőségei vannak, milyen szolgáltatásokat és szervezeteket tud igénybe venni. Ha úgy érzi, bántalmazó kapcsolatban él, abból is van kiút- mondja a küldési napló egyik bejegyzésére utalva a szakember.

Az áldozatsegítők a kapcsolattartást is fontosnak tartják. Sok esetben ugyanis, miután a sértett megteszi a feljelentést, hónapokig nem tud arról, hogy mi történik az ügyében. Ennek a kiküszöbölésére vezették be Somogy megyében, hogy az ügy előadója folyamatosan kapcsolatot tart a sértettetel. Tájékoztatnia kell arról, melyik rendőrkapitányság az illetékes, ki az ügy előadója, és milyen telefonszámon érheti el. Felhívja a figyelmet az esetleges áldozatsegítésre. Erről az ügy előadója feljegyzést is készít. Ha vizsgálóhoz kerül az ügy, akkor neki ugyanezt kell tennie.

– Mi látjuk, hogy mikor kell segíteni – folytatja az áldozatvédelmi referens. Legyen szó akár egy öngyilkosságról, amelynél ott marad a család a tragédiával. Itt például nem történik büntetőeljárás, de lehet olyan helyzet, hogy szükség van arra, hogy valaki odamenjen, és beszélgessen a családtagokkal, és vázolja az opciókat, hogy merre lehet elindulni.  Olyan esetünk is volt, hogy az özvegyi nyugdíj elindításánál segédkeztünk. Nem feladatunk, de láttuk, hogy segítségre van szükség. Úgyhogy ez a nagyszerű ebben a modellben, amit Somogy megyében közvetlenül látunk, hogy milyen események történnek az adott településen.

A teljes cikk a police.hu-n olvasható.